Roti Jala - hálós Maláj palacsinta

Hozzávalók:


2 csésze liszt
1 csésze víz
1 csésze kókusztej
2 tojás
1 teáskanál só
1 teáskanál kurkuma

Elkészítés:


Hozzávalókból összeállítjuk a palacsintatésztát és csomómentesre elkeverjük.
A tésztát átszűrjük nehogy elduguljon a roti jala csurgató bögre. A bögrét egy kis tálja helyezzük a kifolyónyílásaival lefelé, igy pontosan záródik és fel tudjuk tölteni a folyós palacsinta tésztával.
Majd az olajjal kikent felhevített palacsintasütő fölé tartjuk és lassú de határozott mozdulatokkal szép hálós mintát rajzolunk.
Pont ugyanúgy kell ellenőrizni, hogy mikor kell fordítani rajta, mint a palacsintánál.
Az elkészült tésztát egy tálra borítjuk, majd még melegen lazán feltekerjük és elhelyezzük egymás mellé. Erre azért van szükség, mert a sima laposan egymásra rakott hálók összeragadnának és nehéz őket szétválasztani a töltés előtt.

Trükkök, tippek, praktikák:


A roti jala (roti dzsala) maláj specialitás, amely neten már népszerű egy ideje mutatós külseje és egyszerű elkészítése miatt. Maláj neve eredetileg „hálós kenyeret” jelent, de a kenyérnél sokkal jobban hasonlít a mi palacsintánkra, annyi különbséggel, hogy itt kókusztejjel és egy kevés kurkumával bolondítják meg a tésztát. Az elkészült roti jala szuper összetekerve köretnek keleties hangulatú húsos vagy zöldséges ragukhoz, de meg is tölthetjük, mint az általunk ismert palacsintákat.

Az elkészítése nagyon egyszerű, sőt, kimondottan mókás.
Egy nagy átmérőjű kupakos műanyag flakont lehet használni, a kupakra 5 lyukat kell készíteni (mint a dobókockán az ötös), ezzel lehet a "hálót" rajzolni a serpenyőbe.