4 kg birsalma és/vagy birskörte
- 2 kg nyári alma
- 1 kg barna nádcukor
- 2 citrom leve
- 8-10 db csillagánizs
- 1 kk. vanília-por vagy 1 vanília-rúd
- 1 kk. fahéj
- 1 kk. szegfűszeg
- rózsabors és rozmaring
először a megmosott birset és az almát magházától megtisztítva, a citromlével együtt vízben feltesszük főni:
Közben hozzáadjuk a fűszereket: vaníliát,fahéjat,szegfűszeget,csillagánizst. Magas lángon kb. 30-40 perc alatt megpuhul, ekkor botmixerrel az egészet pürésítjük. A cukrot hozzákeverjük és még egyszer felforraljuk,most már folyamatosan keverve. Hozzákeverjük a rózsaborsot és a felaprított rozmaringot. Egyet "rottyantunk"ezen is, és mehet az üvegekbe,majd a dunsztba 1 éjszakára.