Rozsos gyökérkenyér

Hozzávalók:


A kovászhoz:
30 dkg kenyérliszt (BL 80)
3 dl víz
1 dkg friss élesztő

A tésztához: az összes kovász
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg kenyérliszt (BL 80)
1,5 tk só
2 ek olaj
3 ek natúr joghurt

Elkészítés:


A kovászhoz a hozzávalókat alaposan elkeverjük, letakarjuk, és 4-6 órán keresztül érleljük. A kenyér elkészítéséhez a kovászhoz adjuk a többi hozzávalót, és a tésztát alaposan kidagasztjuk. Letakarjuk a tálat, és 30 percig kelni hagyjuk a tésztát. Lisztezett felületre borítjuk, és elfelezzük. Mindkét részt kis cipóvá gyúrjuk, és letakarva újabb 15 percig pihentetjük. A tésztákat ezután rúddá sodorjuk, majd a két végüket ellentétes irányban megcsavarjuk, pont úgy, mint amikor vizes ruhát csavarunk ki. A darabokat lisztezett abroszra fektetjük, letakarjuk, és kb. 30 percig kelesztjük. A sütőt 230 °C-ra előmelegítjük, az aljába egy üres fémedényt teszünk. A megkelt kenyereket egy vékony fa- vagy műanyag lap segítségével sütőpapírral bélelt tepsire emeljük. A tepsit a forró sütőbe toljuk, az edénybe meleg vizet öntünk. 20-25 perc sütés után az edényt kivesszük, a hőmérsékletet 200 °C-ra mérsékeljük, és további 15-20 percig sütjük a kenyereket. A sütőt kikapcsoljuk, az ajtaját résnyire nyitjuk, és a kenyereket további 5 percig bent hagyjuk.
Végül rácsra tesszük hűlni.

Trükkök, tippek, praktikák:


A dagasztás végén a tésztába gyúrhatunk 5 dkg durvára vágott diót is.