Rugelach

Hozzávalók:


A tésztához:
24 dkg natúr krémsajt
24 dkg puha, de nem teljesen olvadt vaj
8 dkg porcukor
30 dkg liszt

A csokis töltelékhez:
fél evőkanál Holland Kakaó sütéshez
6 dkg kristálycukor
6 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
2 evőkanál kandírozott narancshéj

A tetejére:
1 tojás
2 evőkanál tej

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit géppel vagy kézzel összegyúrjuk, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára.
Közben elkészítjük a tölteléket: A vajat a csokival együtt megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a mézeskalács-fűszerkeveréket és a kakaóport, és alaposan összekeverjük.

Ha letelt az 1 óra hűtési idő, a tésztát négy részre vágjuk, és az egyik darabot lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával kör alakúra nyújtjuk. Megkenjük a csokis krémmel, rászórunk egy kis kandírozott narancshéjat, pizzavágóval cikkekre vágjuk, majd a cikkeket feltekerjük és a tepsire helyezzük. Ugyanígy járunk el a másik 3 cipóval is, majd a végén lekenjük a kis kifliket a tojással, és sütőbe toljuk 20-25 percre.

Trükkök, tippek, praktikák:


A rugelach eredetileg egy lengyel hanukai zsidó sütemény, amelynek zsíros tésztája régen aludttejjel vagy tejföllel készült. A 20. században a rugelach rendkívül népszerű lett az Egyesült Államokban, ahol viszont már krémsajttal készítették, így ma már inkább ez a verzió ismert.