Ruszwurm krémes

Hozzávalók:


Eredetileg a krémalaphoz tej literenkén 10 tojássárgáját, 35 dkg cukrot, 12 dkg réteslisztet, és 1 szál vanília rudat adtak. Kis különbséggel, de ma is így készítjük, azonban az összetevők tól-ig határokon belül vannak megadva. Ennek pszichólógiai okai vannak.
Megfigyeltük, hogy ha a cukrásznak azt mondjuk, hogy tejliterenként 8 db tojássárgáját mérjen ki, akkor néhány hét múlva 10 db tojássárgáját fog kimérni. Ha viszont 10 db tojássárgáját írunk elő, akkor szintén néhány hét múlva 8 db tojássárgáját használ. Ezért a cukrászda receptkönyvében úgy szerepel, hogy a tojássárgája tejliterenként 8-10 db-ig, a liszt 12-15 dkg között. Ha változik a tojássárgája, a lisztet is változtatni kell.

Elkészítés:


Először kinyújtom a két lapot, a tepsinél kicsit nagyobbra, mert sütéskor össze fog húzódni. Egy nagy sütőlemezen (vagy tepsi hátulján) 200 fokon megsütöm. Sülés közben fel fog hólyagosodni, ezért hústűvel megszúrkálom előtte is, és ha kell sülés közben is, sőt óvatosan le is nyomogatom a púpokat. Ha kész, az asztalra csúsztatom. Nagyon kényes, törékeny! Ha mindkét lap kész, és ki is hűlt, akkor pontosan tepsi méretűre szabom őket. A szebbiket megfordítom, hogy a sima fele kerüljön felülre, egyenletesen kockákra vágom recés, vékonypengéjű késsel, ez kerül majd a tetejére. Az alsó lapot beleteszem a tepsibe (magasfalú legyen). Ezután alufóliából 3-4 rétegű csíkokat hajtok, és ezzel körbeveszem, ez lesz majd az egyenes perem. A tepsi és a fólia között hajtogatott újságpapírral szoktam megtámogatni, hogy tartása legyen. Így készítek magas peremet a krémnek. Akinek van magas, egyenes peremű tepsije, az ezt a lépést kihagyhatja.

Ezután fogok a krém készítéséhez.
A tojássárgáját és a cukrot habosra keverem robotgéppel, hozzáadom a lisztet, zselatint, majd hozzáöntöm a tejet. Gyenge tűzön sűrű krémet főzök belőle. Nem szabad forrnia, mert kicsapódik a sárgája. Kb. 80 fokig melegíthető. Ha elég sűrű, hozzáadom a vaníliát és időnként megkevergetve kihűtöm. Mikor már kézmeleg, akkor kemény habot verek a tejszínből egy magasfalú nagy tálban (az egész krém férjen el majd benne, mert a habhoz öntöm a tojáskrémet és nem fordítva). Csurgatva óvatosan keverve belevegyítem a habba a tojáskrémet és azonnal az alsó lapra öntöm. A felkockázott lappal kirakom a tetejét és a tepsit beteszem a hűtőbe. Legalább 4-5 óráig dermedjen, de jobb, ha egy éjszaka, mert a közepének is le kell hűlnie.

Én mindig igazi tejszínt (és igazi vajat) használok, mert utálom a növényi habot vagy a margarint. Egészen más ízű a sütemény, én csak műsütinek nevezem ezeket.
Ezzel azonban nehezebb bánni, mint a növényi habbal, mert annak sokkal jobb a tartása. Ezért lehet, hogy első kísérletnél esetleg érdemes ezzel próbálkozni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Aklasszikus magyar krémes sütemény, amelyet egyszerűen csak "krémes"-nek hívnak, olyan főzött vaníliás tojáskrém, amelyet a főzés végén tojásfehérjéjével kevernek. A Ruszwurm krémest azonban nem tojásfehérjével, hanem felvert tejszínnel lazítják, természetesen hideg állapotban. A tojáskrém is töményebb, mint a klasszikus krémesé.
Mindazonáltal ez a termékünk a leghíresebb, mondhatnánk fogalommá vált, mégsem készíti más cukrászda, pedig sem a recept sem a technológia nem titkos.