Scone - angol dióspogácsa

Hozzávalók:


25 dkg liszt
6 dkg vaj
6 dkg dió
1,5 dl tej
2 teáskanál sütőpor
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
csipet só

Elkészítés:


Tedd egy tálba a lisztet, majd add hozzá a sütőport, a vaníliás cukrot és egy csipet sót. Keverd alaposan össze, és rakd hozzá a feldarabolt hideg vajat, majd az ujjaiddal morzsold össze, hogy a tészta állaga a zsemlemorzsára hasonlítson. Mehet hozzá az apróra összevágott dió, utána öntsd hozzá a hideg tejet. Késsel keverd össze a tésztát, és borítsd ki lisztezett felületre. Egy-két mozdulattal formáld cipóvá, de figyelj, nehogy túl sokáig gyúrd, különben nagyon tömör lesz a sütemény. Végül nyújtsd ki, és pogácsaszaggatóval vagy pohárral szúrj ki köröket.
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és tedd rá a tésztát. Kend le a tetejét felvert tojással. Rakd előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd 15-20 perc alatt szép aranyszínűre. Közben a tészta megemelkedik. A sütőből kivéve helyezd rácsra a pogácsákat, és hűtsd ki teljesen.

Trükkök, tippek, praktikák:


A scone hasonlít a mi pogácsánkra. Angliában az ötórai tea nélkülözhetetlen kelléke, reggelire pedig remek szendvicsalap. A tésztájába mazsolát is keverhetsz. Egyik nagy előnye, hogy villámgyorsan elkészül. Akár háromszög formájúra is sütheted.