Sertésszűz sonkával és gorgonzolával töltve

Hozzávalók:


4 adag
1 sertésszűz
olívaolaj
20 dkg sonka
15 dkg gorgonzola
15 dkg bébispenót
fokhagyma
1 zsemle
tej az áztatáshoz
szerecsendió

bors

Elkészítés:


Töltelék
A spenótot többször, alaposan átmossuk, és a szárát levágjuk.
Egy forró serpenyőbe olívaolajat öntünk, a gerezd fokhagymát egy picit megroppantjuk, majd egészben beledobjuk, és megfuttatjuk a forró olajon. Rászórjuk a spenótot, ami gyorsan összeesik, megfonnyad. Sózzuk, borsozzuk és szerecsendiót reszelünk rá.
A zsemlét felkockázzuk, és egy kevés langyos tejbe áztatjuk. Amikor megszívta magát alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk a megfonnyadt spenótot (a fokhagyma nélkül) és a sajtot. Egy villával összedolgozzuk. Ha kell még sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezhetjük.

Hús töltése

A húst egy nagyon éles késsel nagyjából a kétharmadáig bevágjuk, és a belsejét óvatosan továbbvagdosva kinyitjuk, mint egy könyvet, széjjelterítjük.
Egy klopfolóval kilapítjuk. Sózzuk, borsozzuk és a szeletelt kemencés sült sonkával beterítjük. Ráhalmozzuk a spenótos tölteléket, és óvatosan feltekerjük. Hústű segítségével rögzítjük, majd össze is kötözzük.
Kívülről is besózzuk, megborsozzuk.
Forró, olajos serpenyőben rövid idő alatt kérgesítjük, azaz körbepirítjuk. Egy alufóliával bélelt tepsire fektetjük, és 170 fokra előmelegített sütőben, 20 percig sütjük. A sertésszüzet nem szabad sokáig hőkezelni, mert kiszárad. Akkor a legízletesebb, ha a közepe halvány rózsaszínű marad.

Trükkök, tippek, praktikák:


Felszeletelés előtt pihentessük egy órát, így sokkal szaftosabb marad, és könnyebben is szeletelhető.