50 dkg friss sóska
5 dkg füstölt szalonna
2 dl tejföl
1 liter alaplé
fokhagyma
vöröshagyma
füstölt sonka
3 db főtt krumpli
3 dkg parmezán
1 tojássárgája
1 egész tojás
10 dkg liszt
só
cukor
A felkockázott füstölt szalonnát zsírjára lepirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított hagymákat és megdinszteljük őket.
Ha kész, felöntjük az alaplével és felforraljuk.
A főtt krumplikat meghámozzuk és még melegen egy krumplinyomóval összetörjük, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, beletesszük a tojássárgáját és az egész tojást, majd a lisztet és összedolgozzuk. Belereszeljük a parmezánt illetve egy csipet sóval még ízesítjük és ezeket is beledolgozzuk kézzel.
A tészta egyik felébe belekeverjük a felkockázott sonkát, ha összeállt, diónyi golyókat formázunk belőle.
A sóskaleveleket megmossuk, szárait lecsipkedjük és eltépkedve a forrásban lévő levesalapba tesszük. Kevés cukrot szórunk hozzá, s mikor a sóskalevelek összeestek, beletesszük a gombócokat is és készre főzzük.
Tejföllel tálaljuk.