50 dkg spárga
0,5 dl tejszín
3 dkg vaj
3,5 dl zöldség alaplé
4 gerezd fokhagyma
só
bors
olívaolaj
A spárgákat meghámozzuk, a fejét mindegyiknek levágjuk, és félretesszük. A megmaradt szárát feldaraboljuk.
A meghámozott és megroppantott fokhagymagerezdeket olívaolajon megfuttatjuk. Vigyázzunk nehogy megégjenek, majd kivesszük őket a serpenyőből. Ez adja majd az ízletes spárgakrémlevesünk alapját.
Ezután tesszük a feldarabolt spárgát a fokhagymás olívaolajba, sózzuk és borsozzuk, majd nagyjából 10 percig pároljuk.
Közben készítsünk egy adag zöldségalaplevet és adjunk egy merőkanálnyival a spárgákhoz és főzzük további húsz percet fedő alatt. Közben, ha elforrt az alaplé, pótoljuk egy újabb adaggal.
Ha kész, turmixoljuk teljesen homogénre az egészet.
Egy másik serpenyőben, olvasszuk meg a vajat és futtassuk meg rajta a korábban levágott spárgafejeket, majd pároljuk meg őket, roppanósra.
Tálalás előtt adjunk a leveshez kevés tejszínt és a megpárolt spárgafejeket.
A spárgakrémleves azért szuper választás, mert a spárga kedvező élettani hatásai miatt mindenkinek ajánlott a fogyasztása, ugyanakkor hollandi mártással nyakon öntve nem biztos, hogy el tudjuk adni az időnként finnyás gyerkőcöknek. Pedig nekik is jól jön, hiszen a spárgában, s így a spárgakrémlevesben is, sok a rost, vitaminban és folsavban gazdag. Emellett aminosavakban is gazdag, míg kalóriatartalma csekély.