2 teáskanál fehérborecet
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál nádcukor
1 fej lila hagyma
1-2 kicsi csilipaprika
1-1 nagy csipet só, őrölt fehér bors,
1 nagy csipet őrölt római kömény
2 csillagánizs
1 fahéjrúd
4 cm friss gyömbér
2 teáskanál fehérborecet
60 dkg szilva magozva mérve (lehet keményebb a gyümölcs, de semmiképpen se legyen túl savanykás)
A chutney főzésben az a legjobb, hogy amíg puhul a lábasban a gyümölcs, magunk alakíthatjuk a pikánsságát, csípősségét. Érdemes mindig kevesebb fűszerrel kezdeni (főleg ha először készítjük), majd fokozatosan növelni a mennyiséget ízlésünk szerint.
1. A kimagozott szilvákat felnegyedeljük. Egy közepes méretű lábasban felhevítjük az olívaolajat, megolvasztjuk a nádcukrot, majd megpároljuk rajta az aprított lila hagymát. Közben a csilit kimagozzuk, felkarikázzuk, és szintén hozzáadjuk.
2. Rátesszük a szilvát, alaposan összeforgatjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal és római köménnyel, hozzáadjuk a csillagánizst és a fahéjrudat, valamint belereszeljük a megtisztított, lereszelt gyömbért.
3. Összeforraljuk, majd alacsony lángon, kevergetve addig főzzük, amíg jam állagú lesz a szilva. Ekkor ízlés szerint továbbfűszerezzük, hozzáadjuk a fehérborecetet, és további kb. 5 perc alatt készre főzzük. Mielőtt üvegbe töltenénk, eltávolítjuk a chutneyból a csillagánizst és a fahéjrudat.