Szilvalekvár-ami sütőben készül

Hozzávalók:


6 kg szilva

Elkészítés:


A szilvát alaposan mosd meg, a szárát szedd le, felezd el, magozd ki. Ha vannak benne hibás részek, azokat feltétlenül vágd ki. Tedd egy tiszta, magasabb peremű tepsibe. Arra ügyelj, hogy ne legyen túlságosan tele. A tepsit fedd le, és rakd 150 fokra előmelegített sütőbe. Amikor felforr, mérsékeld 100-ra a hőfokot, és vedd le a fóliát.
Süsd legalább hat-nyolc órán át. Ha tapasztalt és bátor vagy, tedd egy éjszakára a sütőbe. Ha este kilenc körül elkezded sütni, reggel hat órára el is készül a lekvár. Ha jól összesül, kanalazd előzőleg elmosott, kifertőtlenített és felmelegített üvegekbe. Alaposan zárd le, állítsd fejre öt percre, majd rakd dunsztba, azaz plédek közé. Ha két-három nap múlva kihűl a szilvalekvár, pakold az üvegeket száraz, hűvös helyre.

Trükkök, tippek, praktikák:


A nagyi szerint a tökéletes darabos szilvalekvár titka, hogy minél lassabban kell sütni. Ha így teszel, sűrű, sötét, darabos és nagyon zamatos lesz. Cukor nem kell hozzá, ha akarod, ízesítsd fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával. A lekvárba lehetőleg érett szilvákat válogass. A sütés idő a gyümölcs fajtájától, nagyságától és nedvességtartalmától is függ.