40 dkg liszt
30 dkg krumpli
20 db szilva
1 tojás
1 mokkáskanál só
15 dkg zsemlemorzsa
1-1,5 dl olaj
Először pirítsd meg a zsemlemorzsát, hogy a kész gombócokat a főzővízből kiszedve rögtön bele tudd forgatni. Ehhez az olajat hevítsd fel, majd add hozzá a zsemlemorzsát, és kis lángon, állandóan kevergetve pirítsd szép aranybarnára. Vigyázz, mert könnyen megég!
A tésztához a krumplit pucold meg, majd vágd kisebb kockákra, és enyhén sós vízben főzd puhára. Szűrd le, és még melegen krumplinyomón nyomd át, vagy villával alaposan törd össze. Utána hagyd kihűlni. Ha meleg a krumpli, akkor nagyon sok lisztet felvesz, és nehezen tudsz a tésztával dolgozni. Add a kihűlt krumplihoz a lisztet, a sót, és az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze. A lisztet ne egyszerre rakd hozzá, mert lehet, hogy kevesebb is elég belőle. Ám az is előfordulhat, hogy több kell hozzá.
Lisztezett felületen nyújtsd ki vékonyra a tésztát, majd vágd fel akkora négyzetekre, hogy a szilvát könnyedén bele tudd csomagolni. Rakd a tészta közepére a gyümölcsöt, és formázd gombóccá. Egy nagyobb edényben forralj bőséges mennyiségű vizet, és óvatosan pakold bele a tésztát. Várd meg, amíg feljönnek a gombócok a forrásban lévő víz tetejére, majd főzd még öt-hat percig. Ha kész, szűrőkanállal szedd ki, és alaposan csepegtesd le. Forgasd óvatosan a zsemlemorzsába, és tálalásig tartsd melegen.