Tanyasi májpástétom, lilahagyma-lekvárral

Hozzávalók:


Májpástétom:
50 dkg csirkemáj
20 dkg csirkeszív
1 csirkecomb
30 dkg kenyérszalonna
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3-4 cl konyak

bors
borsikafű
1 csokor petrezselyem
1 csomag szeletelt bacon
Lilahagyma-lekvár:
2 lilahagyma
1 dl olaj
1 csillagánizs
2 ek barna cukor
1 dl vörösbor
0,5 dl vörösborecet
2 ág kakukkfű
kenyér a tálaláshoz

Elkészítés:


Először kifilézzük a combokat: az alsó- és a felső combot az ízületnél szétvágjuk. Mindkét résznél a csontokról egy hegyes, hajlékony filézőkéssel körbevágva leválasztjuk a húst. Ne felejtsük el kiszedni az alsó combnál a csont melletti vékony, szálkás csontot sem.
A csontozás után a húst lebőrözzük, és kisebb darabokra vágjuk. A májjal, a szívvel, a nagyobb darabokra vágott vöröshagymával és a kenyérszalonnával együtt ledaráljuk. Fűszerezzük: konyakot, frissen őrölt borsot, sót, finomra aprított petrezselymet, fokhagymát és egy kevés borsikafűvet adunk hozzá, majd az egészet alaposan összekeverjük.

Egy püspökkenyér formát kikenünk olajjal, beleterítjük a fóliát, és a bacon szeleteket keresztbe fektetve kibéleljük, majd beletöltjük bele a darált húst. A kilógó bacont a tetejére hajtogatjuk, majd a fóliával szorosan lezárjuk.

A pástétomos formát egy ujjnyi magasan forróvízzel feltöltött tepsibe állítjuk, és a 130-140 fokra előmelegített sütőben másfél órán keresztül gőzöljük.

A sütőből kivéve egy nehezékkel lepréseljük, így kihűtve könnyen szeletelhetjük.

Lila hagymalekvár

Egy serpenyőben olajat melegítünk. és a csillagánizst megpirítjuk benne. Erre szórjuk a vékony szeletekre vágott lila hagymát. Sózzuk, és megszórjuk a barna cukorral, majd felöntjük a vörösborecettel és a vörösborral.
Alacsony hőfokon 50 percig főzzük.
Végül 2 ág kakukkfüvet beledobva, és borssal megszórva 2-3 perc alatt lekvárrá sűrítjük.

A pástétomot a lila hagymalekvárral és pirítóssal tálaljuk.