Tárkonyos borjúraguleves, juhtúrós gombóccal

Hozzávalók:


50 dkg borjúcomb vagy lapocka
15 dkg sárgarépa
15 dkg fehérrépa,
15 dkg gomba,
10 dkg vöröshagyma
1 kis gerezd zúzott fokhagyma,
só , őrölt feketebors
1 db babérlevél,
1 evőkanál. tárkony,
2 dl tejszín,
1 evőkanál liszt,
1 csokor petrezselyem zöld
1 dl száraz fehérbor

A burgonyagombóchoz:
3 db burgonya,
10 dkg liszt,
1 db tojás,
só, őrölt bors

Elkészítés:


Egy fazékban kisütjük a szalonnát kivesszük, és a zsírján üvegesre pirítjuk a hagymát, majd
rátesszük a borjúhúst, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, fokhagymával. Hozzáadunk vizet, és
fedő alatt pároljuk. Az elpárolgott vizet folyamatosan pótoljuk. Körülbelül 30 perc múlva
hozzáadjuk a kockákra vágott zöldségeket és a gombát, valamint a tárkonyt. Jól összekeverjük,
hozzáadunk vizet vagy csontlét, és tovább pároljuk. Kb. 1,5 óra alatt puhul meg a hús, ekkor egy
tálban összekeverjük a tejszínt és a lisztet, majd behabarjuk a levest. 5 percig forraljuk,
hozzáadjuk a fehérbort. A burgonyagombóc hozzávalóit összekeverjük, kis golyókat formálunk
belőle. Ezeket sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, majd hideg vízzel lehűtjük, (-főzhetjük a
levesbe is, de akkor a sűrítéssel vigyázzunk!.).
Tálaláskor frissen vágott petrezselymet szórunka levesre.