Tejfölös-kapros tökfőzelék

Hozzávalók:


1 kis fej hagyma
1 nagy csokor kapor
2 ek. olaj
800 g gyalult tök
3 ek. citromlé
2 zöldségleveskocka
4 ek. rétesliszt
2 dl tej
300+100 g tejföl
1/4 kk. pirospaprika

Elkészítés:


1. A hagymát meghámozzuk, apróra felkockázzuk. A kaprot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, szakállkáját finomra vágjuk. Az olajat nagyobb lábasban felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a kapor felét. Rádobjuk a gyalult tököt, hozzáadjuk a citromlét, a húsleveskockákat és 8 dl vizet. Felforraljuk, majd mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Túlfőzni nem szabad, mert szétesik, és úgy nem gusztusos!

2. Közben több részletben apránként a liszthez adjuk a tejet és 300 g tejfölt, csomómentesre-simára keverjük, a tökhöz öntjük és összeforraljuk, azaz behabarjuk (3-4 perc). Ha szükséges utánasózzuk, ha nem elég savanykás, még egy kevés citromlével vagy fehérborecettel ízesítjük, végül belekeverjük a maradék kaprot.

3. Tálaláskor mélytányérokba szedjük, közepét a maradék 100 g tejföllel, pici pirospaprikával és néhány kaporszállal díszítjük. Pörköltet, fokhagymás sült húst, fasírtot, sült virslit kínálhatunk hozzá. Hidegen, jól behűtve is finom!

Változatok:
Víz (és citromlé) helyett kovászos uborka 1:5 arányban vízzel hígított levével, tejföl helyett joghurttal is készíthetjük! 1-1 zöldpaprikát és paradicsomot is főzhetünk bele.