Tiramisu a legfinomabb Olasz recept

Hozzávalók:


500 g mascarpone
6 tojás
120 g cukor + 2 evőkanál a kávéba
Kb. 6 adag erős kávé
Keserű kakaópor
300 g babapiskóta

Elkészítés:


Főzd meg a kávét. Erős, eszpresszó jellegű kávé kell hozzá. Ha kész, öntsd ki egy tányérba, keverd bele a két evőkanál cukrot, és hagyd kihűlni.Válaszd szét a tojásokat. Mivel nyers tojásból készül, ügyelj arra, hogy csak nagyon friss tojásokat használj, és jól mosd meg őket.A tojássárgáját a cukor felével verd habosra. Legalább 5 percig verd, amíg szinte fehér, levegős habot nem kapsz. A Mascarponét add a sárgájás krémhez. Célszerű kisebb adagokban csinálni, vagy előtte a sajtot kicsit felhabosítva, hogy az eredmény csomómentes legyen. Ezt is keverd lehetőség szerint géppel néhány percig, hogy jó habos legyen. Verd fel a tojásfehérjét nagyon keményre. Amikor kész, add hozzá a cukor másik felét, és verd még azzal is legalább egy percig, hogy csillogó és tartós habot kapj. Keverd a felvert fehérjét óvatosan a sárgájás-mascarponés krémhez. Először egy kis adagot keverj bele erős mozdulatokkal, majd a maradékot már óvatosan, egy lapáttal forgasd bele. Az a cél, hogy minél habosabb legyen, minél több levegő maradjon benne. A babapiskótákat mártsd bele egyenként a kávéba, és helyezd őket sorban a tálaló tál aljára. Ha jól méretezted a tálat, akkor kb. a felét fogod felhasználni hozzá. Én 1-1 másodpercig áztatom a piskóta mindkét oldalát. Ez ahhoz elég, hogy kellemes kávé íze legyen, de mégsem lesz túl cuppogós tőle. (Itt jegyzem meg, hogy a magyar receptek általában valamilyen alkoholt, leginkább rumot és Amaretto likőrt írnak még a kávéhoz. Úgy is finom, de egyrészt az olasz receptekben ezzel nemigen találkozni, másrészt ha gyerekek is esznek belőle, akkor is célszerű elhagyni.)
Kend a krém felét a piskótákra, és oszlasd el egyenletesen.
Szórd meg a krémet vastagon keserű kakaóporral. Használj apró lyukú szűrőt, hogy szép és csomómentes legyen. Ha két rétegben teszed le a Tiramisut, akkor ismételd meg a kávés piskóta, a krém és a kakaószórás műveletét. A lényeg, hogy a tetején vastag kakaópor réteg legyen. Takard le úgy, hogy lehetőleg a tető ne érjen a kakaóhoz, és tedd hűtőbe. Legalább két órát hagyd állni, de a tiramisu szerintem a legfinomabb akkor, ha előző nap készíted.