Töltött káposzta - Kesztölci

Hozzávalók:


5 kg savanyú káposzta
1 db füstölt csülök kockázva
6 db közepes hagyma
3 üveg lecsó
2 db disznó köröm negyedelve
5 kg húsos csont (porcogós)
fél tábla szalonna
7–10 liter abalé (nem zsíros)
só, paprika ízlés szerint.

Gombócok:
2 fej leveles savanyú káposzta
fél tábla szalonna
4 kg darált hús
6 fej hagyma
1 kg olajon pirított rizs 1 liter vízben főzve
10 db tojás
só, bors bőven, pirospaprika
10 gerezd kisebb fokhagyma
1 csipet kömény.

Elkészítés:


A hagymából, a szalonnából és a lecsóból pörköltalapot készítünk. Fűszerezzük. Az üstbe rétegezni kezdjük a káposztát, a lecsós alapot és a húsokat. A fedőréteg káposzta legyen. Felöntjük az abalével és ráhelyezzük a gombócokat a káposztalevélbe csomagolva. Majd mehet a főzés, míg puha nem lesz.
Gombóc:
A hozzávalókat összekeverjük és a levélbe töltjük. Az edénybe a többi anyagot lefedve belehelyezzük. Ha marad a töltelékből, gombóc formájában rátesszük.