Török perec (simit)

Hozzávalók:


60 dkg finomliszt
1,5 tk só,
3 ek olaj,
2,5 dl víz + 1 dl a külső részhez
1 dl tej
1 tk cukor
2 dkg friss élesztő
1 csomag szezámmag
1 ek. melasz (helyettesíthető lágy, sötétbarna nádcukorral)

Elkészítés:


A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, félretesszük, míg kissé felfut. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az olajat, a 2,5 dl vizet és a közben felfutott élesztőt. Kissé keményebb tésztát dagasztunk belőle, majd letakarjuk, és 30 percig pihenni hagyjuk. Nyolc egyforma darabba vágjuk, majd mindet elfelezzük. Egyesével kb. 30 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük. Kettesével összecsavarjuk, és karikát hajlítunk belőlük. Lisztezett felületre sorakoztatjuk őket, letakarjuk, és újabb 20 percig pihentetjük. Közben az 1 dl vízben elkeverjük a melaszt/cukrot, a szezámmagot tálba öntjük. A pereceket megmártjuk a vízben, és óvatosan megforgatjuk a szezámmagban. Sütőpapírral fedett tepsire fektetjük, és 220 °C-ra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt megsütjük. Rácsra tesszük hűlni.