A tortához:
10 dkg vaj + a formába
2 tojás
12 dkg cukor
1 tk vanília kivonat
12 dkg liszt + a formába
1 tk sütőpor
½ dl tej*
A karamelles réteghez:
10 dkg vaj
8 dkg cukor
2 ek liszt
2 ek tej
10 dkg szeletelt, vagy hasábra vágott pirított mandula
*tej helyett kefírt és joghurtot is használhatsz
A sütőt melegítsd elő 175ºC-ra. Vajazz, és lisztezz ki egy 23-24 cm átmérőjű kapcsos formát. Olvaszd meg a vajat, és tedd félre hűlni, a lisztet pedig keverd össze a sütőporral. Közben a tojásokat keverd habosra a cukorral és a vaníliával, majd óvatosan forgasd bele a lisztet, végül add hozzá az olvasztott vajat és a tejet.
Öntsd a formába, simítsd el a tetejét, majd kb 25 perc alatt süsd félkészre, épp csak annyira, hogy megtartsa a tetejére való keveréket.
Ehhez az összes hozzávalót tedd egy serpenyőbe, majd – miután megolvadt a keverék – 2-3 perc alatt főzd egy bugyogós, sűrű(bb) masszává. Ezt simítsd a félkész torta tetejére, majd mehet vissza a sütőbe újabb kb 15 percre. Akkor jó, ha már aranyszínű, és karamelles a teteje. Ekkor vedd ki a sütőből, és hagyd hűlni kb 10 percet, és csak ezután vágd körbe, majd emeld le róla a forma oldalát.. Önmagában is zseniális, hát még egy kis fagyival, vagy tejszínhabbal…
Ha csak egy dolog van, ami miatt Svédországba mész, akkor az legyen a Fika. És persze nem csak egy dologért mész Svédországba, hanem millió másért is, de ezt a magyarul furán hangzó nevű valamit érdemes megismerni.
A fika egy szokás, amit a svédek olyan szentséggel kezelnek, mint a spanyolok a sziesztát. Ahogyan a spanyol üzletek egy része még a mai napig is zárva van ebéd után néhány órát, úgy a svédek is ragaszkodnak ehhez az igen ízletes szokásukhoz, és tartják is rendesen. A fika ugyanis a svéd kávészünet művészete, amire egyáltalán nem túlzás a művészet szót használni.
Közhely számba megy, hogy mennyire a rohan a világ. Szó szerint mindenhova sietünk, még a munkánkban is rohanunk, így egy szünet mindig jól jön, de a fika nem csak egy szünet: a lelassulás, a megnyugvás, a körülöttünk lévő dolgok megbecsülésének az ideje. A fikát művelheted egyedül, vagy társasan, pl. egy munkahelyen, ahol ilyenkor összegyűlnek a dolgozók egy kávéval vagy teával a kezükben, finom süteményt falatoznak (svéd sütemények? Már megéri!), és… csak vannak. Délelőtt és délután fika idő van, ami a take-away, papírpoharas kávézás menet közben feltankolós világával szemben valami, amire minden nap várni lehet, ahol élvezni lehet a pillanatot, akár vonaton, akár egy parkban, akár barátokkal egy kávézóban.
Nincs szabály, ha csak az nem, hogy ülj le egy kávéval, és élvezd a kikapcsolódást. Vannak viszont jobbnál jobb sütemények, fahéjas csiga, sáfrányos buci, csokoládés pite, kardamomos keksz, és sok-sok mandulás desszert, amik az én személyes kedvenceim.
A karamellás mandulatorta gazdag, sok vajjal és nem túl sok cukorral készül, és meglepően kevés munkával kap az ember egy tökéletesen mandulás, tetején roppanósan karamellás, minden morzsájában különleges tortát. A Toscakaka igazi őszi-téli fika sütemény, íme a receptje: