Turbó sós kiflik

Hozzávalók:


60 dkg finomliszt
1 tk só
5 ek olaj
2 dl víz
1,5 dl tej
1 tk cukor
3 dkg friss élesztő
A töltelékhez:
12 dkg puha vaj
1 tk. só
szezámmag a szóráshoz

Elkészítés:


A tésztához az élesztőt és a cukrot elkeverjük a langyos tejben. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, a vizet és az élesztős tejet. Könnyű, lágy tésztát dagasztunk belőle, kelesztőtálba tesszük, és 20-30 percig hagyjuk pihenni. Közben elkészítjük a tölteléket: a puha vajat kikeverjük a sóval. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Négy egyforma darabba vágjuk. Az egyiket kinyújtjuk kb. 2 mm vastag körlapra, megkenjük a sós vaj felével, majd beborítjuk egy másik, ugyanakkorára nyújtott tésztalappal.
Óvatosan összenyomkodjuk, kissé nyújtunk még rajta. Pizzavágóval 16 cikkre vágjuk, és feltekerjük őket. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kifliket. A másik két tésztacipóval ugyanígy járunk el. Kb. 20 percig pihentetjük a tepsiken sorakozó kifliket, közben 180 °C-ra előmelegítjük a sütőt. A megkelt kifliket vízzel lepermetezzük, és megszórjuk szezámmaggal.
A forró sütőbe toljuk, és légkeveréses fokozaton kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.