1 kg marhahús
2 db vöröshagyma
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db zeller
1 db citrom
só, bors, mustár, cukor, kakukkfű, tárkony, babérlevél
2 dl tejföl
1 l marha-alaplé
szalonna
Zsemlegombóc:
5 db zsemle
3 db tojás
1 csokor petrezselyem
30 dkg finomliszt
1 közepes vöröshagyma
só, bors
tej
A zsemléket vágjuk fel kockákra, és pirítsuk őket aranysárgára. Amíg a zsemlekockák pirulnak, vágjuk apróra a petrezselymet, a hagymát pedig finomra. Tegyük keverőtálba a megpirult zsemlekockákat, majd öntsünk rá a tejet. Kevergessük, amíg szépen be nem szívja. Ezután adjuk hozzá a tojásokat, a hagymát és a lisztet. Sózzuk, borsozzuk, rakjuk bele a petrezselymet és gyúrjuk össze a tésztát. Akkor jó, ha se nem túl lágy, se nem kemény az állaga. Vizes kézzel készítsünk egy gombócot, és lobogó sós vízben főzzük meg próbaként. Ha lágynak érezzük, lisztet, ha kissé keménynek, akkor kevés vizet adjunk a többi tésztához. Formázzuk meg a gombócokat, és főzzük ki őket.