Vajaskifli

Hozzávalók:


35 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
3 dl langyos tej
7 dkg lágy vaj
fél kocka élesztő
3 kk só
1 tojássárgája
1 kk porcukor
1 ek olaj a nyújtáshoz

Elkészítés:


A liszteket előre szitáljuk át, az élesztőt pedig langyos tejben, kevés cukorral futtassuk fel.
A két fajta lisztet egy keverőtálban öntsük össze, adjuk hozzá a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a puha vajat és a sót. Először egy fakanállal keverjük össze a hozzávalókat, majd kézzel alaposan gyúrjuk össze. A keverőtálból kivéve a tésztát, még a gyúródeszkán is jó 10 percet dagasszuk tovább. Meleg helyen, egy kelesztőtálban, 40-50 percig hagyjuk megkelni.

Amikor megkelt, még egyszer egy olajos gyúródeszkán gyúrjuk át, vágjuk három részre, és nyújtsuk külön-külön 0,5-1 cm vastag kerek (pizza) formákra. Az így kapott korongokat vágjuk hat cikkelyre, és az így kapott háromszögeket a szélesebb oldaluknál tekerjük fel, majd hajlítsuk kifli formára. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire.
Kevés olajjal kenjük meg, hogy ne száradjanak ki, és 15-20 percig meleg helyen kelesszük.
190 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 20 perc alatt süssük készre.