Vinaigrette souce

Hozzávalók:


Balzsamos vinaigrette

A kedvenc salátaöntetem igen puritán. 3 egység extra szűz olíva olajhoz 1 egység balzsamecetet – meg egy kicsi, mert én szeretem ecetesen -, 1 csipet sót, 1 csipet nádcukrot és 2 “tekerés” borsot keverek, néha megy bele egy kis chili is. Addig kevergetem, amíg a cukor feloldódik, majd a salátára öntöm. Az öntet hátránya, hogy a barna pöttyök nem mutatnak túl elegánsan a salátaleveleken, viszont annyira finom jégsalátával, hogy nekem a_tökéletes kaja. (Már a gondolatra összeszalad a nyál a számban, pedig tényleg csak jégsaláta és balzsamos vinaigrette, de ha hús is kerül mellé, akkor a gyrosos fűszerkeverékbe forgatott, sütőzacskóban sütött csirke felső combra szavazok.)

La vinaigrette

A franciás vinaigrettebe a 3 rész olíva olaj (mondjuk 6 evőkanál) és az 1 rész (akkor 2 evőkanál) boreceten és a csipetnyi són kívül kerül még 1 tk dijoni mustár, 1 kis gerezd zúzott fokhagyma (vagy apróra vágott enyhe hagyma (shalott, újhagyma), őrölt bors is. Alaposan össze kell keverni és mehet a salátára. (A salátába meg mehet mindenféle salátalevél a kesernyésebb endíviától a ropogós jégsalátán át az aromás ruccoláig és madársalátáig, vékonyra szeletelt sárgarépa, zeller, paradicsom, paprika, de akár sajt is.)

Joghurtos, chilis, citromos satöbbi

Az alap olajos-ecetes keveréket szinte bármilyen módon lehet variálni. Mehet bele mindenféle fűszer: chili, kakukkfű, metélőhagyma, koriander, petrezselyem stb., de akár méz, szardella vagy joghurt is. Bár olykor csak elkeverem a joghurtot sóval, borssal, pár csepp citromlével, friss zöld fűszerrel, és nekem ennyi elég (nem kellenek felesleges kcalok).

Elkészítés:


Keverjünk össze fél dl borecetet 1 evőkanál Dijoni mustárral, sóval és őrölt borssal. Vékony sugárban öntsünk hozzá 1 dl olívaolajat, miközben egy habverővel folyamatosan kevergessük, egészen addig, amíg, amíg sűrű, selymes emulziót nem kapunk.

Innentől kezdve az alapreceptet szabadon ízesíthetjük hagymával, fokhagymával és különböző fűszerekkel.

Trükkök, tippek, praktikák:


“A salátaöntet készítéséhez négy ember kell: egy filozófus, aki sót, egy zsugori, aki az ecetet, egy tékozló, aki az olajat adja hozzá, és végül egy művész, aki mindezt összekeveri.”