Balzsamos vinaigrette
A kedvenc salátaöntetem igen puritán. 3 egység extra szűz olíva olajhoz 1 egység balzsamecetet – meg egy kicsi, mert én szeretem ecetesen -, 1 csipet sót, 1 csipet nádcukrot és 2 “tekerés” borsot keverek, néha megy bele egy kis chili is. Addig kevergetem, amíg a cukor feloldódik, majd a salátára öntöm. Az öntet hátránya, hogy a barna pöttyök nem mutatnak túl elegánsan a salátaleveleken, viszont annyira finom jégsalátával, hogy nekem a_tökéletes kaja. (Már a gondolatra összeszalad a nyál a számban, pedig tényleg csak jégsaláta és balzsamos vinaigrette, de ha hús is kerül mellé, akkor a gyrosos fűszerkeverékbe forgatott, sütőzacskóban sütött csirke felső combra szavazok.)
La vinaigrette
A franciás vinaigrettebe a 3 rész olíva olaj (mondjuk 6 evőkanál) és az 1 rész (akkor 2 evőkanál) boreceten és a csipetnyi són kívül kerül még 1 tk dijoni mustár, 1 kis gerezd zúzott fokhagyma (vagy apróra vágott enyhe hagyma (shalott, újhagyma), őrölt bors is. Alaposan össze kell keverni és mehet a salátára. (A salátába meg mehet mindenféle salátalevél a kesernyésebb endíviától a ropogós jégsalátán át az aromás ruccoláig és madársalátáig, vékonyra szeletelt sárgarépa, zeller, paradicsom, paprika, de akár sajt is.)
Joghurtos, chilis, citromos satöbbi
Az alap olajos-ecetes keveréket szinte bármilyen módon lehet variálni. Mehet bele mindenféle fűszer: chili, kakukkfű, metélőhagyma, koriander, petrezselyem stb., de akár méz, szardella vagy joghurt is. Bár olykor csak elkeverem a joghurtot sóval, borssal, pár csepp citromlével, friss zöld fűszerrel, és nekem ennyi elég (nem kellenek felesleges kcalok).
Keverjünk össze fél dl borecetet 1 evőkanál Dijoni mustárral, sóval és őrölt borssal. Vékony sugárban öntsünk hozzá 1 dl olívaolajat, miközben egy habverővel folyamatosan kevergessük, egészen addig, amíg, amíg sűrű, selymes emulziót nem kapunk.
Innentől kezdve az alapreceptet szabadon ízesíthetjük hagymával, fokhagymával és különböző fűszerekkel.
“A salátaöntet készítéséhez négy ember kell: egy filozófus, aki sót, egy zsugori, aki az ecetet, egy tékozló, aki az olajat adja hozzá, és végül egy művész, aki mindezt összekeveri.”