Yorkshire gyömbérsütemény

Hozzávalók:


225 g sütőporral elkevert liszt
2 evőkanál őrölt gyömbér
1 evőkanál őrölt szegfűbors
½ teáskanál só
1 evőkanál szódabikarbóna
110 g sózatlan vaj
110 g sötét barnacukor
3 tojás, felverve
225 g fekete melasz

Elkészítés:


1. Melegítsük elő a sütőt 160 Celsius fokra, és vajazzunk és sütőpapírral béleljünk ki egy 20 cm-es sütőformát.

2. Szitáljuk a lisztet, a gyömbért, a szegfűborsot, a sót és a szódabikarbónát egy nagy tálba. Egy másik tálba keverjük habosra a vajat a barnacukorral, majd egyenként keverjük bele a tojásokat, végül adjuk hozzá a melaszt. Óvatosan forgassuk bele az összeszitált száraz összetevőkbe.

3. Öntsük a tésztát az előkészített sütőtálba, és süssük 50-60 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

4. Hagyjuk a sütőtálban kihűlni, majd vegyük ki a formából, és néhány napig légmentesen lezárva tároljuk. Szeletekre vágva tálalhatjuk vajjal megkenve, tejföllel, esetleg gyömbérdarabokkal.