menu

Családireceptkönyv.hu

KARÁCSONYI MÉZESKALÁCS


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


• 25 dkg méz
• 1 csomag kotányi mézes fűszerkeverék
• 30 dkg vaj
• 3 tojás (+1 a díszítéshez)
• 25 dkg cukor (nád)
• 1 kg liszt (sima és teljes kiőrlésű vagy graham)
• 3 teáskanál szódabikarbóna
• só

Elkészítés:


A tésztát a sütés előtti napon érdemes elkészíteni, de 1-2 óra hűtés után is már könnyen kezelhető.
• 25 dkg mézet és
• 1 csomag kotányi mézes fűszerkeveréket összeforralunk (mellette állva, mert gyorsan forr),
• a tűzről levéve belekeverek 30 dkg vajat, és addig kevergetem, míg az szépen el nem olvad,
• közben egy mély tálban 3 tojást, 25 dkg cukorral és csipet sóval habosra keverünk a jó kis kézi habverővel vagy szimplán fakanállal,
• majd beleteszünk annyi (fele-fele arányban sima és teljes kiőrlésű vagy graham) lisztet, amennyit felvesz,
• utána belekeverjük a langyosra hűlt mézes-vajas keveréket,
• majd egy újabb adag lisztet, amibe belekeverünk 3 teáskanál szódabikarbónát,
• és innentől gyúrni lehet, kézzel érdemes, és addig teszünk hozzá lisztet, míg összeáll, és már nem ragad a tészta, ehhez az állapothoz általában mindösszesen 1 kg liszt felhasználásakor jutunk,
• ezután menjen pihenni a hűtőbe legalább 1-2 órára,
• aztán meg lehet lisztezett deszkán nyújtani, szaggatni,
• továbbá díszíteni: ehhez sütés előtt tojással mindenképp meg kell kenni, akkor lesz szép fényes (bár hivatalosan tojássárgájával, de egész tojással is pont ugyanannyira lesz szép fényes), és annak a tetejére mehet szórócukor, aszaltgyümölcs, dió, mandula, akármi, az egyik legjobb ízpárosítás a mézeskalács aszaltszilvával,
• sütni pedig sütőpapírra pakolva, a mézesek között távolságot hagyva, mert kicsit megnőnek, 180 fokon 6 perc alatt lesznek kész, de figyeljük a színét, sütőfüggő, van, ahol 5 perc már elég.

Trükkök, tippek, praktikák:


Néhány tipp a sütéshez, díszítéshez:
• melegen nagyon puha a mézes, óvatosan szedjük le a lapról, mert könnyen eldeformálódik, mikor kihűl, akkor lesz kezelhető állagú, és tényleg azonnal puha,
• a tészta remekül fagyasztható nyersen, de a hűtőben is napokig (egy hétig is) eláll, ha úgy alakul az élet, szóval előre elkészíthető, aztán sütjük, mikor ráérünk,
• ha felakasztható díszt akarunk készíteni a mézeskalácsból, akkor nagy lyukú szívószállal érdemes kilukasztani, így, bár összemegy sütéskor a lyuk, de pont marad akkor, amin átfűzhetjük a masnit,
• tényleg vékonyra nyújtsuk a tésztát, finomabb lesz a végeredmény,
• ha tojásfehérje mázat akarunk rátenni (akár csak mintát), akkor inkább ne kenjük le tojással sütés előtt, könnyebb lesz a díszítés akkor
• a tojásfehérjével sütés után kell díszíteni, minden egyébbel sütés előtt.

KARÁCSONYI MÉZESKALÁCS

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Szilveszteri gombás pirítós
Szilveszteri gombás pirítós

Töröljük át a gombák kalapjait papírtörlővel, vékonyan szeleteljük fel, majd vágjuk kis darabokra. Egy kevés olajon pirítsuk két percig a lereszelt zellerszárat. Adjuk hozzá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Domonkos
Mákos linzer
Mákos linzer

A cukrot habosra keverjük a vajjal. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, a tejfölt a tojássárgájával elkeverem öntjük hozzá. 1 órára hűtőbe tesszük, majd 3 mm vastagságú nyújtjuk. 190...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fokhagymás aszaltszilvával töltött karácsonyi pulyka
Fokhagymás aszaltszilvával töltött karácsonyi pulyka

A páchoz valókat összekeverjük, és nyakon öntjük vele a pulykamellet. 2-3 napig lehet érlelni a pácban hűvös helyen, de már 1 éjszaka érlelés után is süthető - bár minél hosszabb i...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Karácsonyfa
Karácsonyfa

keverjük össze a lisztet az adjuk élesztővel és a cukrorral , és vájjunk egy lyukat a tészta közepén , adjuk hozzá az enyhén felvert tojást, majd adjuk hozzá lassan a tejet és az o...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk