- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 tojás + 1 tojássárga
- csipetnyi só
- 1 cs vanília cukor
- 1 tk reszelt citromhéj
- 1 tk reszelt narancshéj
- 6 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 dkg mák
- 18 dkg cukor
- 1 vanília cukor
- 1 tk reszelt citrom héj
- 1,5 dl tej
+ Lekenni: 1 tojássárga + 1 ek tej
A hozzávalókat, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép táljába mérjük, és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.
Amikor már összeállt a tésztánk, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy 1 óra alatt duplájára keljen a tészta.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 2 egyforma részre osztjuk, majd mindkettőt újabb 3 egyforma részre.
Mindegyik tésztadarabot külön-külön, kinyújtjuk téglalappá, majd megkenjük a mákos töltelékkel, amihez a mákot elkeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a tejet és reszelt citromhéjat, összemelegítjük, majd kihűtjük. (Ha túl hígnak véljük a tölteléket, akkor adunk hozzá még egy kis darált mákot, ha pedig túl száraznak, akkor egy kis tejjel hígítjuk.)
Ha rákentük a tölteléket, feltekerjük, majd 3 mákos rudat összefonunk, és sütőpapírral kibélelt kalácsformában tesszük.
Ugyanígy járunk el a másik három tésztadarabbal is, kinyújtjuk őket, megkenjük töltelékkel, majd összefonjuk és sütőpapíros kalácsformába tesszük.
Kb. a forma közepéig kell érjen a kalács, majd letakarva újra duplájára kelesztjük.
Ezután lekenjük a tejjel elkavart tojássárgával és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsüssük.
Zemiaky umyjeme a varíme v šupke. Vychladnuté ošúpeme, postrúhame, osolíme a zmiešame s hladkou múkou - múky dáme toľko, čo zemiaky prijmú. Vypracujeme hladké cesto, vytvarujeme z...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sóval és a porcukorral, majd tegyük bele a keverőtálba. A langyos tejet keverjük össze a szárított élesztővel, adjuk hozzá a lisztes ke...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. 2. A lisztben elkeverjük a sót, majd az olvasztott vajat egy mélyedésbe öntjük, mellé az élesztős tejet is. 3. Összedolgozzuk. 4. Du...
Elkészítési idő: 0,5 + 1 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt a meglangyosított tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal, hozzáadjuk a csipet sót, a felvert tojást és a fe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű