25 dkg párolt karfiol (vagy cukkini)
25 dkg kókusztej
3 ek kókuszolaj
6 dkg zselatin
1 dkg só
15 g almaecet
5 g citromlé
Ízesítés
Részletek
Számos növényi sajtos recept létezik már, ez egy kissé leegyszerűsített, könnyen elkészíthető változat. Ezúton is köszönjük az ötleteket a paleo sajtkészítés úttörőinek: Benedek Saroltának és Tögyi Julikának!
Minden hozzávalót összeturmixolunk, majd egy lábasban az egészet felmelegítjük, de csak annyira, hogy a zselatin feloldódjon. Formába öntjük (én muffinformába tettem), majd lehűtjük. Két óra alatt bedermedt, és jól szeletelhető és reszelhető volt. További pozitívum, hogy fagyasztás után is ugyanolyan maradt az állaga. Viszont nagy melegben könnyen olvadni kezd, ezt tartsuk szem előtt.
Aki nem szereti a karfiol vagy a kókusz ízét, egy cseppet se aggódjon, mert egyik sem fog érződni benne!
Többféle ízesítéssel készíthetjük a natúron kívül: nagyon finom pl. bazsalikommal, oregánóval, kaporral, snidlinggel, fokhagymával, kurkumával, őrölt paprikával
A tojásokat főzzük keményre, pucoljuk meg, vágjuk félbe. Óvatosan szedjük ki a sárgáját úgy, hogy a fehérje egyben maradjon. A kiszedett sárgákat ezután villával törjük kicsit össz...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűA kölest a citrmleves vízben (2-szeres) mennyiség meg kell főzni. Hidegen össze kell keverni a paradicsommal, olivaolajjal, petrezselyemmel és opcionálisan hagymával.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat botmixerrel összekeverni. Pirítóssal, vagy pogácsával nagyon finom.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA paradicsomokat felkarikázom, tálba rendezem, a rétegek közé szórom a szintén karikákra vágott hagymát. Készítek egy kevés ecetes-cukros salátalevet, azzal megöntözöm, de nem sokk...
Elkészítési idő: 1/2 óra Nehézség: Könnyű