A mákos piskótához:
6 tojás
édesítőszer ízlés szerint (update zéró cukor vagy Eritrit)
1 kiskanál fahéj
1 citrom reszelt héja
6 evőkanál darált mák
Ha diósat szeretnénk:
Tészta:
20 dkg darált dió
20 dkg margarin
15 dkg cukornak megfelelő édesítő
3 dkg holland kakaópor (natúr)
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
4 tojás
Mákos:
A tojás sárgáit az édesítővel, fahéjjal habosra keverjük és hozzáadjuk a mákot. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk és óvatos mozdulatokkal a krémhez vegyítjük.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük (tűpróba nem árt).
Diós:
A sütőt melegítsük elő 175 fokra. A négy egész tojást az édesítővel kb. 5-6 percig keverjük, amíg sűrű, kemény krémet nem kapunk. A felolvasztott, langyos margarint adjuk hozzá és keverjük egyneművé. A darált diót keverjük össze a kakaóval, sütőporral és szódabikarbónával, majd kanalanként dolgozzuk a tojásos masszába. A tepsibe tegyünk kissé megolajozott sütőpapírt. Ha tölteni szeretnénk a sütit, akkor nagyobb kb. 30×40 cm-es tepsit használjunk, ha nem akkor a kisebb 20×30 cm-es lesz jó.
A tésztát a tepsi méretétől függően 15-20 percig süssük
A meggyszószhoz
500 g meggy (magozott), édesítő ízlés szerint
1 evőkanál vaníliás- v. csokis pudingpor, 1 púpozott teáskanál fahéj (őrölt)
A meggyet, az édesítőt és a fahéjat a tűzhelyre tesszük és közepes lángon főzzük egy kicsit. Ekkor a pudingport kevés hideg vízben feloldjuk és besűrítjük vele a meggyszószt.
A krémhez
400 g mascarpone, 2 dl Hulala tejszín, édesítő ízlés szerint, update vaníliás cukor
A krémsajtot, az édesítőt és a vaníliát felhabosítjuk, a felvert tejszínhabbal lazítjuk.
A kihűlt piskótára kenjük a meggyszószt, majd rá a krémet.
Az elkészült süteményt 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.
Tetszés szerint díszíthetjük a torta tetejét.
A héjában megfőtt burgonyából vágjunk le egy szeletnyit, hosszanti irányban. Kanállal óvatosan kaparjuk ki a belsejét úgy, hogy maradjon egy kb. fél cm-es kérge a burgonyának....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűRugalmas tésztát dagasztunk, a duplájára kelesztjük. 6 felé vesszük, ovális alakúra nyújtjuk, a széleit szépen felsodorjuk. Megkenjük egy fél kanálnyi tejföllel, és a kis kocká...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzitáld a lisztet egy nagyobb tálba, add hozzá a szódabikarbónát, a sót, és tedd félre egy kicsit. Egy másik edényben keverd össze alaposan az előzőleg mikróban megolvasztott vajat...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gombát megmosom, a szárát kitöröm. Az olajon az apróra vágott hagymát üvegesre pirítom, hozzáadom a darált húst, fűszereket. 15 percig párolom. Egy tepsi alját kibélelem a szalon...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű