menu

Családireceptkönyv.hu

borjúpörkölt (goulash) gombával


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


só, őrölt fekete bors

450g friss fiatal csiperkegomba (vagy más általunk kedvelt gomba), tisztítva felezve, negyedekbe vágva, ha nagy

2 húsos pirospaprika

1 tk. paradicsompüré

1 ek. édes-nemes magyar paprika

1 1/2 ek. liszt

2 nagy fokhagyma gerezd, aprítva

1 nagy hagyma, félbevágva, 1/2 cm vastagra hosszában felvágva

3 tk. olíva olaj

600g csont nélküli borjú lapocka, 2,5 centiméteres kockákra vágva

2 1/2 csésze (360ml) forró víz

15g szárított gomba (vargánya)

Elkészítés:


Elkészítése:



Áztassuk be a szárított gombát forró vízbe, amíg meg nem puhul (30 perc). vegyük ki a gombát a vízből, nyomogassuk ki belőle a folyadékot és vágjuk fel, majd az áztatófolyadékot szűrjük le és tegyük bele a gombát.

Itassuk le a nedvességet a borjúhúsról, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A videón látható módon kevés felforrósított olajban állandó keveregetés mellett pirítsuk a borjúlapockát, Ha barnára pirult begyük ki a húst az olajból és tegyük egy edényben félre.

Ha szükséges adjunk még kevés olajat az edénybe és tegyük bele a hagymát és mérsékelt hőmérsékleten, gyakori kevergetés mellett dinszteljük, amíg üveges nem lesz. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát és újabb 1 percig kevergetjük. pergeljük bele a lisztet és az őrölt pirospaprikát és újabb 1 percig kevergessük. tegyük bele az áztatott felvágott gombát és a gomba áztatólevéből is öntsünk bele. tegyük hozzá a paradicsompürét is és hagyjuk csendesen főni. Adjuk hozzá a félretett borjúlapocka darabokat és a hús alatt összegyűlt húslét is öntsük az edénybe. Fedjük le és mérsékelt hőmérséklete 75-80 percig főzzük az ételt.

VIDEÓ 2 (kattints a videó szóra)

Amíg a hús fő, gázlángon grillezzünk húsos kaliforniai paprikát. A lehűlt paprikáról húzzuk le a külső kutikulát, és a paprika húsát vágjuk 2,5 centiméteres darabokra.

Egy serpenyőben hevítsünk kevés olajat forróra, de még ne füstöljön és tegyük bele a friss gombát. ízesítsük sóval, borssal és gyakorta kevergetve barnítsuk (folyadék semmiképpen nem kell). 7-8 perc elteltével, amikor már aranybarnára pirult, keverjük hozzá a paprikát, majd a gombás keveréket öntsük a húshoz. 10 percig még együtt főzzük, hogy az ízek összeérjenek.

Tésztával, nokedlivel tálaljuk és tejfölt is adhatunk hozzá, amire megjegyzik, hogy az már nem “pökölt” (elírták és az “r” kimaradt), hanem “paprikas”, amit tökéletesen tudtak.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Paradicsomos húsgombóc (Varga Gábor )
Paradicsomos húsgombóc (Varga Gábor )

A darált húst egy tálba tesszük, hozzá adjuk a tojást az apróra vágott kis fej hagymát, rizst, ízesítjük ízlés szerint, só, bors, pirospaprika. Majd jól összekeverjük és gombócokat...

Elkészítési idő: 80 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Ilka
Pirított kelkáposzta aszalt szilvával - TCM
Pirított kelkáposzta aszalt szilvával - TCM

Forrósítsuk fel a serpenyőt, tegyük bele a zsírt vagy olajat, ezt is melegítsük fel, majd tegyük bele a káposztát, és magas hőmérsékleten pirítsuk, közben kavargassuk meg 1-2 perce...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Krumplipalacsinta
Krumplipalacsinta

A krumplit pucold meg, mosd meg, és reszeld le nagyobb lyukú reszelőn. Hagyd állni 10 percig, majd nyomkodd ki belőle a nedvességet. Az újhagymát hámozd meg, és vágd jó apróra. Kev...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Harcsás hortobágyi palacsinta
Harcsás hortobágyi palacsinta

1. A harcsafilét egy kicsit megsimogatjuk, így érezhetjük, hogy maradt-e benne szálka, mert akkor azt gyorsan kiszedjük belőle. Ezután a halhúst 2 centis kockákra vágjuk. 2. A m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk