1,2 kg burgonya, só, 70-80 dkg pulykafelsőcomb-filé, 8-10 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 6 gerezd fokhagyma, 1 csapott kiskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
a burgonya sütéséhez:
bőven olaj
a díszítéshez:
1 kis csokor petrezselyem
1. A burgonyát kefével dörzsölgetve jól megmossuk, majd kb. 1 kiskanálnyi sóval ízesített vízben héjában megfőzzük. Ezután a vizet leöntjük róla, és hűlni hagyjuk. Hideg vizet ne öntsünk rá, mert elázik!
2. A comb hártyáit, fehér inait türelmesen lefejtjük, és az így előkészített húst rostjaira merőlegesen, kisujjnyi vastagon felszeleteljük, majd lehetőleg továbbra is a rostokra merőlegesen csíkokra vágjuk.
3. A szalonnát vékony csíkokra metéljük, és egy lábasban, a kissé megforrósított olajon, kevergetve kb. 2 perc alatt üvegesre sütjük. A húst hozzáadjuk, további 3-4 percig sütjük, ezalatt körös-körül kifehéredik.
4. A présen áttört fokhagyma felével, a paradicsompürével, a borssal és 1 csapott kiskanálnyi sóval ízesítjük. 2 deci vizet aláöntünk, majd lefödve, kis lángon, kb. 45 perc alatt vajpuhára pároljuk. Az utolsó 4-5 percre a maradék fokhagymát is hozzáadjuk, ha kell utánaízesítjük.
5. Amikor kész, fedelét levesszük, a húst nagy lángon 3-4 perc alatt zsírjára sütjük. Ezzel kész is a brassói, amit – aki szereti – „szaftosabbra” is lehet főzni. Ehhez 1 csapott evőkanálnyi lisztet 2-2,5 deci hideg vízzel simára keverünk, a puha húshoz öntjük és kevergetve 2-3 percig forraljuk, így kellemesen sűrű leve lesz, majd egy kicsit utánaízesítjük.
6. A puha burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk. Bő, forró olajba szórjuk és néhány perc alatt megsütjük (ha több részletben készül, jobban pirul). Ha kész, szűrőlapáttal kiemeljük, papírtörlőre halmozva leitatjuk, végül a zsírjára sütött hússal összeforgatjuk, azonnal tálaljuk. Ha mártásosabban főztük a húst, akkor azt csak tálaláskor öntjük a burgonyára, nehogy idő előtt elázzon. Fölaprított petrezselyemmel megszórva, savanyúságokkal kínáljuk
Jó tanács
– A burgonyát fagyasztott hasábburgonyával is helyettesíthetjük.
– Csirkecombfiléből ugyanígy készíthetjük.
– Aki paleo életmódot folytat, olaj helyett sertés vagy libazsírral, burgonya helyett édeskrumplival készítse.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy adag (körettel): 812 kcal • fehérje: 44,4 gramm • zsír: 47,9 gramm • szénhidrát: 50,7 gramm • rost: 5,0 gramm • koleszterin: 120 milligramm
A babot (és a római tálat) előzőleg be kell áztatni. A hagymát a zsíron kissé megpirítjuk, a tál aljára öntjük, belerakjuk a babot, a feldarabolt húsokat, a zöldpaprikát és az (elő...
Elkészítési idő: 16+ 1 óra Nehézség: KönnyűA húst megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymákat apróra, a paprikát és paradicsomot kockákra vágjuk. A tarhonyát az olajon arany barnára pirítjuk, majd tarhonyától függően két-két és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy nagyobb lábasban zsírjára sütjük a kockázott bacont, majd amikor már kezd színt kapni, hozzáadjuk az apróra felvágott hagymát, majd pár percig együtt pirítjuk tovább. Végül...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFőzzük meg a brokkolit, delikátos vízben (nem teljesen puhára). Közben fűszerezzük a csirkemellet sóval, kevés borssal, majd a margarinon, hirtelen süssük pirosra. Egy jénai tálba...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű