hozzávalók / 4 adag
A leveshez
60 dkg marhalábszár
2 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
0.5 kis db zeller
30 dkg burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
2 tk fűszerpaprika
15 szem bors
1 kávéskanál köménymag
1 db babérlevél
1.5 tk só
1 teáskanál ételízesítő
1 teáskanál paprikakrém (csemege)
1 közepes db paradicsom
1.5 ek sertészsír (vagy 3 ek olaj)
2 l víz
A húst felkockázzuk és minden zsiradékot eltávolítunk róla.
A hagymát apróra vágjuk és evőkanálnyi zsíron megdinszteljük. Beletesszük a húskockákat és fehéredésig pirítjuk. Ráhintjük a fűszerpaprikát és felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje (kb. 2 dl). Hozzáadjuk a piros aranyat, a sót, a paradicsomot, a paprikát és lefedve, kb. 2 óra alatt puhára főzzük a húst. Ha szükséges, a vizet időnként pótoljuk.
A zöldségeket megtisztítjuk és felkarikázzuk, a zellert felkockázzuk.
Egy fazékban, a maradék zsíron megdinszteljük a felaprított zöldségeket és 2 liter vízzel felengedjük. Egy teatojásba tesszük a borsot, a köménymagot és a babérlevelet. A teatojást a levesbe dobjuk. Vegetával és 1/2 tk sóval ízesítjük. Félpuhára főzzük.
Az időközben megpuhult húst hozzáadjuk a leveshez, beletesszük a megpucolt, apróra kockázott burgonyát is. Addig főzzük, míg a burgonya megpuhul.
Ezalatt elkészítjük a csipetkét: a tojásból, lisztből és sóból kemény tésztát gyúrunk és külön kis fazékban, forrásban lévő vízben kifőzzük az előzetesen elcsipkedett tésztát. Leszűrjük és a leveshez adjuk.
A marhahúst sokkal tovább kell főzni, mint a zöldségeket, főzési ideje legalább 2 óra. Kevés vízzel pörköltként elkészítve ízletesebb lesz és hamarább megpuhul a hús. Ha figyelmesen olvastad a receptet, nem csak összelottyantom a zöldséges lével, hanem amikor a zöldség félig puha hozzáadom a krumplit és a pörköltet és addig főzöm, míg a krumpli is megpuhul. A csipetkét nyugodtan lehet a levesbe belefőzni, de én külön szoktam.
Gulyást szaftos húsból készítünk.Lábszár a legjobb erre a célra,de rostélyosból,szegyből vagy nyakából is lehet sőt vegyesen még jobb.A vegetát meg a piros aranyat felejtsd el.Ja....és a húskockát is.
Pörköltbe, gulyásba lábszárat, pofahúst javaslok, belsőségek közül szívet, vesét.
A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágom. A répát és uborkát 4*4 mm-esre aprítom vagy a reszelő nagy lyukán lereszelem. A csirkemellet kis kockákra vágom. Egy edényben vagy wok...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA babot előző este átválogatjuk, átöblítjük és hideg vízbe áztatjuk. Másnap a füstölt hússal együtt fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel beletesszük a szemes borsot, a babérle...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűlink
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csicseriborsót a főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk. Másnap egy edénybe tesszük, felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a babérleveleket. A víz mennyisége ízlés szerint variálh...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű