20-25 dkg sovány főtt vagy sült hús
1,5-2 db zsemle
2 tojás
petrezselyemzöld
bazsalikom
borsikafű
20-25 dkg sovány főtt vagy sült húst finomra darálunk. alaposan összedolgozzuk 1,5-2 db tejben áztatott, kinyomkodott és jól szétmorzsolt zsemlével, 2 tojássárgájával, finomra vágott petrezselyemzölddel, csipetnyi bazsalikommal, borsikafűvel, végül lazán belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. Csésze alakú egy vagy kétszemélyes fém vagy hőálló üveg pudingformát vagy több adag esetén özgerincformát alaposan kivajazunk, liszttel meghintjük, majd kétharmadáig töltjük hússal. Nagyobb edénybe, hideg vízbe állítjuk, és letakarva lassú tűzön megfőzzük.
Amikor elkészült, kiborítjuk, és több adag esetén vigyázva fölszeleteljük. Ha a masszával töltött formát nem állítjuk vízbe, hanem előmelegített sütőben megsütjük, húsfelfujtat kapunk.
A leírtak alapján készíthetünk máj-, tojás-,sajt-,zöldség-,halpudingot, illetve felfujtat. Formálhatunk a fenti keverékekből 8-10 cm hosszú, 2 cm vastag hengereket ,és lapos pogácsákat is, amelyeket zsemlemorzsába forgatva bő olajban sütünk ki. Ebédre vagy vacsorára készíthetjük, ízlés szerinti (sajt-, uborka-, paradicsom-,sóska-,gyümölcs-,kapor-, torma-stb.) mártással körülöntve, fél adag petrezselymes burgonyával, burgonyapürével kiegészítve.
A karfiolt rózsáira szedtem megfőztem. A babának turmixoltam, petrezselyemzölddel, kevés sajttal ízesítettem, tettem hozzá fél tojássárgáját és sárgaborsó lisztel sűrítettem. Teps...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst a hártyáktól, és az inaktól szépen megtisztítani, majd ízlés szerint felkockázni. A vöröshagymát apróra felvágni, majd egy kevés olajon (v. zsíron) elkezdeni párolni....
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKell Zoli bácsi
Elkészítési idő: 2 Nehézség: KönnyűA brokkolit enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, jól lecsepegtetjük, majd krumplinyomóval vagy villával jól összetörjük. A majonézhez a tojássárgáját a mustárral elkavarjuk, fol...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: Könnyű