Hozzávalók: 1 libamáj, a hasháj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma.
“A parázs fölött átvont májat a hashájjal és a saját hájdarabjával együtt annyi vízzel tették fel, hogy az bebprtsa. Egy gerezd egészben hagyott fokhagymával és a szálasra vágott vöröshagymával együtt megfőzték, majd zsírjára sütötték.”
Maradt még háj, amit kevés víz hozzáadásával kisütöttem. (Az eredeti recept szerint, de lehet, hogy kicsit több vizet adtam a libához, vagy szűkebb lábast kellett volna választanom, mindenesetre volt még a zsír alatt víz a lábosban, mikor a máj már lényegében elkészült. Ekkor már nem hagytam tovább az eredeti lábosban, hanem áttettem a kisütött libaháj zsírjába, amelyből előzőleg természetesen kivettem a libatepertőt. Mindezzel, illetve a 2. lépéssel egy módosított, új recept alakult ki.)
2) lépés: 1 csíllagánizst, 1 fej fokhagya kettőbe vágott gerezdjeit, durvára őrölt borskeveréket adtam a zsírhoz és fél percig sütöttem benne a libamájat, majd tűzhelyről lehúzva, hagytam, hogy tovább süljön a forró zsírban. Néhány prec elteltével a májat kivettem a zsírból és 1cm vastag szeletekre szeltem, a cserépedény aljára tettem és annyi libazsírt öntöttem rá, hogy ellepje. A májhoz került egy kis szarvasgombaforgács is – nem árt az ilyesmi a libának májához, sőt, a szarvasgomba csak újabb izgalmas ízeket csempész az ételhez.
A libamájat felvághatjuk, edénybe tehetjük, s felönthetjük libazsírral.
A továbbiakban a zsírt lehűtjük (a képen még nem teljesen hűlt le) és kedvünkre fogyasztahtjuk a libazsírt a libamájjal. Jó étvágyat!
A francia salátát elkészítjük: a zöldséget megfőzzük, a krumplit kicsivel később kockára vágva szintén megfőzzük. Tartásmártást készítünk a tejfölből és a majonézből mustárral, bor...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA kenyeret kettévágjuk, és kibelezzük. A löncshúst, a tojást és a savanyú uborkát felkockázzuk. A löncshúst a sajttal és a kenyér belével összegyúrjuk annyi mustárral és margarinn...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA babot beáztatjuk, megfőzzük, ill. a konzervet előkészítjük, lecsöpögtetjük.Ráöntök egy evőkanál vörösborecetet és három evőkanál olívaolajat. Sózom, borsozom, meghintem az apróra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA céklákat csak fél órát főzzük (lehet nyersen is hagyni), majd kivesszük és lereszeljük. Ráöntjük a joghurtos öntetet és jól elkeverjük.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű