Hozzávalók 4 személyre:
350 g penne
200 g gorgonzola (amennyiben lehetőségünk van rá a fele édes a fele sós legyen)
300 g cukkini
1 kis fej hagyma
3 -4 evőkanál parmezán sajt
oregánó
3-4 evőkanál olívaolaj
só, bors ízlés szerint
A cukkiniket megmossuk, megszárítjuk és julienre vágjuk.
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és egy serpenyőben, felforrósított olajon üvegesre pirítjuk 2-3 perc alatt.
A hagymás alaphoz hozzárakjuk a cukkinit, sózzuk, meghintjük egy kevés oregánóval és fedő alatt 8-10 perc alatt megpároljuk (akkor igazán finom ha a cukkini még roppanós marad).
Feltesszük a tésztának való vizet főni, amikor felforrt sózzuk, majd kifőzzük benne a tésztát.
A kifőtt pennét a cukkinis mártáshoz adjuk, hozzákeverjük az apróra morzsolt gorgonzola sajtot, 3-4 evőkanálnyit a tészta főzőlevéből, borsozzuk és közepes hőfokon addig főzzük, míg a sajt el nem olvad (3-5 perc).
Parmezán sajttal megszórva tálaljuk.
Tanácsok:
A gorgonzola egy része helyettesíthető tejszínnel is, ebben az esetben mártásunknak sokkal krémesebb íze lesz.
Tálaláskor a tésztát durvára vágott dióval is megszórhatjuk, melynek íze remekül harmonizál a gorgonzoláéval.
A recept neve olaszul: penne con zucchine e gorgonzola
Az egyszerre édes és sós gorgonzola sajt bársonyos ízt kölcsönöz ennek a cukkinivel gazdagított tésztamártásnak, melyet a kék sajtok kedvelőinek feltétlenül érdemes kipróbálnia.
A kétféle lisztből, egy evőkanálnyi sertészsírral, sós, langyos vízzel rétestésztát dagasztunk. Alaposan kidolgozzuk a tálban és a gyúródeszkán is. Kétfelé választjuk, és a cipókat...
Elkészítési idő: 75 perc Nehézség: NehézElektromos habverővel felvertem a tojást a sóval, jó habosra, lassan hozzáadagoltam a forró vizet, majd a kefirt, közben tovább habosítottam. Egy mélyebb edénybe szitáltam a liszte...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát felaprítom, kevés olajon meg dinsztelem.Ha kész a hagyma hozzá adom a darált húst.Fehéredésig pirítom.Közben még pirul megfőzöm a spagettit.Ha megpirult a darált hús hozz...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA spagettit apró darabokra töröm, és sós vízben megfõzöm. Meleg vízzel leöblítve leszûröm. Közben a császárhúst nagyon vékony csíkokra vágom, zsírját kisütöm, majd a tûzrõl félrehú...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű