Hozzávalók 6 személyre
80 dkg burgonya
2-3 sárgarépa
1-2 petrezselyemgyökér
1 kis darabka zeller
1 közepes vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
5 dkg erdélyi szalonna
10 dkg füstölt kolbász
3 dl savanyúkáposzta-lé
2 babérlevél
tárkony
só
1 evőkanál zsír
kevés liszt
őrölt pirospaprika
a tálaláshoz: fejenként 1-2 főtt tojás, tejföl
Az apró kockákra vágott szalonnát zsírjára pirítjuk. Rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, majd a felkarikázott sárgarépát és gyökeret. Kevergetve 3-4 percig dinszteljük, és hozzáadjuk a zellert, a kockára vágott burgonyát és a fokhagymagerezdeket. Átkeverjük, ízesítjük sóval, kevés tárkonnyal, és beletesszük a babérlevelet. Hozzáöntjük a savanyú káposzta levét, majd felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi a zöldségeket, és félpuhára főzzük. Mielőtt teljesen megpuhulnának, eltávolítjuk a babérlevelet, beletesszük a karikára vágott kolbászt, vizet öntünk hozzá, és újraforraljuk a levest.
Közben a zsíron kevés liszttel és pirospaprikával rántást készítünk. Felengedjük kevés lével, csomómentesre keverjük, majd besűrítjük vele a levest. Ha kell, adunk még hozzá tárkonyt, sót, savanyúkáposzta-levet, és forralunk egyet rajta.
Tálaláskor főtt tojást, tejfölt és frissen sült kenyeret kínálunk hozzá.
Tipp: aki szeretné még dúsítani a levest, tálaláskor tehet bele apróra vágott savanyú káposztát.
A zöldségeket meghámozzuk, tetszés szerint felvágjuk. A tyúkot alaposan megmossuk, feldaraboljuk. A feldarabolt tyúkot hideg vízben feltesszük főni. Ha teteje már felhabosodott,...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűA vöröshagymát megtisztítottam, kockára vágtam és megfonnyasztottam. Hozzáadtam a lemosott, lecsepegtetett zöldborsót, majd annyi vízzel felengedtem, ami éppen ellepte. (ha nincs,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húsleveskockát belerakjuk kb. 2,5 liter vízbe, hogy feloldódjon. Ha ez megtörtént, belerakjuk a sajtokat. Sóval, borssal fűszerezzük. Felforraljuk. A tejföllel va...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA megtisztított, felkockázott krumplit, zellert és vöröshagymát tegyük fel főni annyi vízzel, amennyi épp csak ellepi. Tegyük bele a leveskockát, dobjunk bele egy megpucolt és megr...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű