8 adag
50 dkg pulykahús
50 dkg zöldbab
50 dkg burgonya
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek sertészsír (kacsazsír, libazsír)
1 ek fűszerpaprika
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
1 púpozott ek finomliszt
1 ek tárkony
1 ek tárkonyecet
175 g tejföl (1 kis pohár)
5 db babérlevél
2 db tojás
6 evőkanál rétesliszt
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
2 ek házi ételízesítő
3 l víz
A hagymát apróra vágjuk, és a zsíron megdinszteljük. A kisebb kockára vágott húst a hagymával elkeverjük, és fehéredésig pirítjuk, majd megszórjuk finomliszttel, 1-2 percig kevergetve pirítjuk.
Félrehúzzuk a tűzről, és megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a köménymagot, a babérlevelet, a házi ételízesítőt, a kockára vágott burgonyát, a 2-3 centisre darabolt zöldbabot, és 3 liter vízben megfőzzük.
A réteslisztből, tojásból, csipet sóval, közepes lágyságú tésztát gyúrunk, és a forrásban lévő levesbe csipkedjük.
A tejfölt, a tárkonyt és az ecetet összekeverjük, adunk hozzá a forró levesből, simára keverjük, és visszaöntjük a levesbe. Elkeverjük, megforraljuk, és tálaljuk.
A vöröshagymát finomra vágom, majd a vajon puhára párolom. Óvatosan, nem pirítani akarom, csak párolni. Ezalatt megpucolom a fokhagymát, majd apróra vágom és a megpuhult vöröshagym...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA husit és a zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk. Közben melegítsünk fel másfél liter vizet a húsleveskocákkal. A hagymát egy kis olajon megdinszteljük, majd dobjuk rá a hús...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA hagymát és fokhagymát üvegesre pirítsd a zsíradékon, öntsd fel az alaplével, főzd fél órán keresztül, tedd bele a fűszereket, főzd még negyed órát, tejföllel habard, pirított ken...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alaposan megmosott csontos húst 4 liter vízben feltesszük főni. 5 perc közepes forralás után szűrőkanállal leszedjük a habját, nagyon kis lángra állítjuk, hogy éppen csak lebegj...
Elkészítési idő: 360 perc Nehézség: Könnyű