A menzai töltött csirkét nagyon utáltam: egyrészt mindig majdnem hideg volt, másrészt a combok óriás méretűek voltak, nem sütötték őket szép pirosra, sőt, olyannal is volt szerencsém találkozni, amelyik nem volt megfelelően átsütve, a csont mellett a hús majdnem nyers maradt. Ezért hosszú ideig otthon sem készítettem, mert nem volt rá gusztusom, aztán egyszer megcsináltam, és azóta már jó barátságban vagyok ezzel az étellel is.
Hozzávalók
8 egész csirkecomb
20 dkg gomba
egy fej hagyma
10 dkg húsos bacon
3-4 szelet egynapos kenyér
egy tojás
rozmaring
majoranna
frissen őrölt feketebors
1 dl ajvár (elhagyható, vagy darált paprikakrémmel helyettesíthető)
1 dl száraz fehérbor
olaj
pár szelet vaj
A töltelékhez a kenyeret kevés vízbe áztatom, ne ázzon szét teljesen, de azért puhuljon meg.
A szalonnát felaprítom, a hagymát is igen apróra vágom, a gombát apróra szeletelem.
Nagyon kevés olajon megpirítom a bacont (ha a szalonna zsíros, nem is kell olaj) és megfonnyasztom rajta a szalonnát. Ha ez megtörtént, rádobom a gombát és puhulásig sütögetem, levét elforralva zsírjára sütöm. Közben rozmaringgal, majorannával, sóval és borssal ízesítem. A gombás keveréket langyosra hűtöm. A kenyérből alaposan kinyomkodom a vizet, hozzáadom a gombát és egy nyers tojással összedolgozom. Ha túl lágy a töltelék, egy-két evőkanál zsemlemorzsával lehet sűríteni, és lehet beletenni egy csokor petrezselymet is apróra vágva, csak ez most nem volt kéznél.
A combokat megsózom, fellazítom a bőrüket, vigyázva, hogy el ne szakadjon, és a bőr alá töltöm kiskanállal a gombás masszát. Nem töltöm túl keményre, nehogy kirepedjen. A combokat kiolajozott tepsibe fektetem, megszórom rozmaringgal és majorannával és megkenem olajjal elkevert ajvárral. Mindegyik tetejére teszek egy kis darab vajat, aláöntöm a bort, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. egy óra alatt ropogós pirosra sütöm.
A csirkét felszeleteljük és kevés olajon 2-3 percig pirítjuk, majd egy tányérra tesszük. A zúzott fokhagymát megpirítjuk az olajban, hozzáadjuk alisztet és folyamatosan kevergetjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát és a csirkemellet felkockázom. Kevés olajon megfuttatom a hagymát, ráteszem a húst, megsózom és borsozom, és együtt párolom a hús kifehéredéséig. Ezután hozzáadom a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA melleket alaposan megtisztítjuk, és hosszában kettévágjuk. A fokhagymákat összezúzzuk és bedörzsöljük vele a melleket. Meghintjük sóval, borssal. Egy edénykébe rakjuk és felön...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt 180°-ra előmelegítem. A fokhagymát összetöröm, a többi fűszerrel,sóval együtt az olajban elkeverem. A csirkacombokon egyenletesen eloszlatom a pácot, ha lehet, még a bőre...
Elkészítési idő: 1 óra 30 per Nehézség: Közepes