hozzávalók / 4 adag
4-5 db tv paprika
50 dkg darált pulykacomb
1 bögre rizs
15 dkg rizs (nyersen mérve)
2 cs petrezselyem ,,egy a darált húsba"
1 -2 szál zellerlevél
2 dl paradicsompüré
2 ek cukor
só,
fűszerpaprika
A húst a rizzsel, tojással és fűszerekkel összekeverjük és nem túl nagy gombócokat formázunk belőle.A gombócokat lisztbe forgatom, és úgy teszem bele a paradicsomlébe. Ezzel a habarást is megúszom, mert a gombócokon lévő liszt kellően besűríti az ételt.
A paradicsomlevet felforraljuk, édesítjük és beletesszük a gombócokat.
Kb. 20 perc után egyet kiveszünk, szétvágjuk és megnézzük megfőtt-e a közepe.
A paradicsomlébe a kihagyhatatlan a zellerlevél és egy fej hagyna került, ( amit főzés után ki lehet dobni).
Mindezeket egy nagy lábasba helyezzük, két paradicsomot melléjük szeletelünk, a második csokor petrezselymet és a maradék zellerlevelet egyben rájuk helyezzük (ezeket később kivehetjük, vagy a lével együtt összeturmixolhatjuk).
Vízzel felöntjük az egészet, sózzuk, borsozzuk, és kb. 40 perc alatt puhára főzzük a töltelékeket..
A töltött paprika nemcsak eszméletlenül finom, hanem szuper- egészséges is! Rengeteg paradicsom kell hozzá - kevesen tudják, de ez az egyetlen zöldségféle, ami a főzés során nem veszíti el az egészség szempontjából fontos összetevőket. Sokan ott rontják el a töltött paprikát, hogy felcukrozzák a mártást - mondván, hogy legyen egy kis íze. Ez teljesen rossz gyakorlat, az igazi töltött paprikába NEM KELL cukor!
Nagyobb lábosban tegyél fel forrni vizet, kb 5 cm magason álljon a víz. Ha felforrt, óvatosan helyezd bele a megtöltött paprikákat, majd mehet a lábosba a paradicsompüré is. Sózd meg a főzővizet is - ekkor még híg lé. Aki szereti, élénk ízű zöldfűszereket is tehet a leendő szószba. Jól illik töltött paprika világához például a zeller vagy a lestyán, de a kakukkfű is! Pár csepp édesítőt is adhatsz hozzá, ez elveszi a paradicsom savanyú ízét.
A leveles tésztából köröket vágunk ki, majd megsütjük. Alaplevet készítünk. (Alaplé: Vízben feloldunk ételízesítőt, vagy húsleves kockát.) A csirkemellet fehéredésig sütjük kevés...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA túrót villával áttöröm és elkeverem a darával, a citrom héjjal, a sóval és 1 tojás sárgájával. kb. 10 percet pihentetem, hogy a dara megszívja magát, majd az 1 tojás fehérjét kem...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a gombát alaposan átmossuk, majd vékonyra szeleteljük. A vöröshagymát finomra aprítjuk, és a felhevített olajon kissé megpirítjuk. Aztán rádobjuk a felszeletelt gombá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz apróra vágott hagymákat zsiradékon megpároljuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott zúzát, lesütjük. Fűszerezzük, majd felöntjük vízzel, és puhára pároljuk. (Közben kevergetjük, és ha...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű