Tésztához:
150 grétesliszt
150 gbúza finomliszt
1 kv. kanálkristálycukor
1 kv. kanálsó
20 gélesztő
½ kv. kanálsütőpor
100 mltej
100 mllangyos víz
2 ev. kanálolívaolaj
2 gerezdfokhagyma
tojás a bekenéshez
lenmag,virsli
Továbbá kell még:
zöld és fekete olívabogyó
A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt. Megvárjuk, míg a kovász felfut (15-25 perc).
A réteslisztet és finomlisztet egy tálba tesszük és összekeverjük. Hozzáadjuk a sót, sütőport, olívaolajat, a zúzott fokhagymát és a kovászt. Jól elkeverjük, hozzáöntjük a langyos tejet addig gyúrjuk, míg hígabb tésztát nem kapunk. A tésztát liszttel megszórjuk, egy kendővel letakarjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük.Miután a tészta megkelt, kisebb, tenyérni darabokra vágjuk. , majd ezt követően vékonyabb henger alakúra formázzuk. Egy hurkapálcára rászúrjuk az olívabogyókat és a virsli karikákat A hurkapálcákat az olívabogyókkal és a tésztával sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk és 200 fokon aranyszínűre sütjük. Sütés előtt a tésztát tojássárgával megkenjük, nagy szemű sóval és magvakkal is megszórhatjuk. Olívabogyó helyett szárított paradicsomot is használhatunk. (egymástól kb. 1-1.5 cm távolságra), és az olívabogyók között csavarjuk fel a tésztát a hurkapálcára.
Az összes összetevőt egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk a tésztát. Ne tévesszen meg minket, ha a tészta nagyon kemény. Ilyennek kell lennie. Akár kivehetjük az asztalra...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA három hozzávalót gyors mozdulatokkal kézzel összedolgozom egy nagy tálban. Ha nem elég sós a juhtúró akkor megsózom. Fedett edényben a hűtőbe teszem legalább 1-2 órára, de lehet...
Elkészítési idő: 10+30 perc Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatom. A lisztet átszitálom. a tepertőt átdarálom, hogy krémes legyen és összekeverem az 1 mk sóval és a borssal. Három részre osztom a tepertőkérmet. Összeállí...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KözepesAz élesztőt a cukros tejfölben felfuttatjuk. A lisztet a Rámával elmorzsoljuk, elkeverjük a sóval majd a felfuttatott élesztővel, tojással tejföllel jól összegyúrjuk. Duplájára...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű