5 kg burgonya
3 kg sertéslapocka
1 kg gomba (ha lehet erdei)
40 dkg húsos zsírszalonna
4 evőkanál só
2 evőkanál őrölt bors
2-3 dl sűrített paradicsomlé
1 evőkanál őrölt kömény
3 evőkanál darált paprika krém
4-5 babérlevél
10 dkg zeller
30 dkg petrezselyem
50 dkg sárgarépa
4-5 nagy fej vöröshagyma
Bográcsban zsírjára sütjük a szalonnát, majd ráöntjük a felaprított vöröshagymát. 2 perc elteltével hozzáadjuk a felkockázott húst és körbepirítjuk.
Sózzuk és köménnyel, borssal, babérlevéllel valamint a paprika krémmel ízesítjük.
Lassú tűzön, lehetőleg saját levében főzzük. Ha elfőné a levét, száraz vörösbort öntünk alá.
20 perc elteltével hozzáadjuk a felaprított zöldségeket és ráöntjük a paradicsomlevet.
A hús pirításától számított 40 perc múlva, beleöntjük a felkockázott burgonyát. Erősebb lángon 20 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a felaprított gombát is.
10 perc múlva megkóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzük.
Az elfőtt levet, most már vízzel pótoljuk. Lehetőleg kevés lével készítsük.
Csípős zöldpaprikával, pikánssá tehetjük.
Friss házikenyérrel vagy sós pogácsával a legfinomabb!
1. A hozzávalókból tésztát dagasztunk, amit harminc perc alatt a duplájára kelesztünk. Szükség esetén a dagasztás során adjunk hozzá még egy-két evőkanál vizet. Lágy tésztát kapunk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hagymát megpucoljuk, cikkekre vágjuk, majd olajon, közepes lángon, elkezdjük fonnyasztani. 2. Ez idő alatt a paprika magházát eltávolítjuk, majd apró kockákra vágjuk, és azt...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tarhonyához hozzáadjuk az olajat, majd állandó kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk. Ezután felöntjük a vízzel, hozzákeverjük a sót, majd lefedve addig főzzük, míg teljesen m...
Elkészítési idő: 30 min Nehézség: KönnyűA zsemlék felső részét levágjuk. Az alsó részéből kicsipkedjük a belsejét. Egy tepsit sütőpapírral bélelünk. A zsemlék alját és a tetejét is cukorral,vaníliás cukorral elkevert...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű