menu

Családireceptkönyv.hu

Csikós tokány recept


Írta:

Elk. idő: 125 perc
Adag: 90 perc
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


30 dkg kolozsvári szalonna
1 kg sertés lapocka
3 nagyobb fej hagyma (400-450 g)
2 ek. zsír vagy olaj
4 gerezd fokhagyma
3 tk. pirospaprika
3 ek. paszírozott paradicsom (passata) vagy 1 érett paradicsom vagy 1/2 ek. sűrített paradicsom
2 csipet bors (ízlés szerint lehet több is)
3/4 tk. só
200 g tejföl
1,5 ek. liszt

Elkészítés:


Vágd csíkokra a kolozsvári szalonnát és a húst, apróra a hagymát és a fokhagymát.
2. 2 evőkanál zsírban vagy olajban pirítsd meg a szalonnát nagy lángon.
3. A szalonna megmaradt zsírjában pirítsd a hagymát kb. 3 percig.
4. Add hozzá a fokhagymát, és ezzel már csak fél percig pirítsd.
5. Vedd le a tűzről, keverd el benne a pirospaprikát, és add hozzá a húst.
6. Pirítsd a húst 3-4 percig, amíg minden oldala kifehéredik, és egy kicsit levet enged.
7. Öntsd fel fél liter vízzel, sózd és borsozd, valamint add hozzá a passzírozott vagy egész paradicsomot.
8. Lassú tűzön, fedő nélkül, időnként megkeverve főzd kb. 75-90 percig, amíg a hús megpuhul.
9. Ha a hús puha, készíts habarást. Egy tálban keverd össze a tejfölt és a lisztet és adj hozzá néhány evőkanálnyit a hús szaftjából.
10. Vedd le a húst a tűzről, öntsd bele a tejfölös habarást és keverd jól el. Tedd vissza a tűzre, forrald be, és gyakran megkeverve főzd még 4-5 percig.

Trükkök, tippek, praktikák:


A csikós tokány talán az egyik legismertebb és legkedveltebb tokány recept. Pirospaprikával és tejföllel készül, így tulajdonképpen sokkal inkább hasonlít egyfajta paprikásra, mint a többáltalában paprika nélkül készített – tokányra.i – De talán éppen ezért, a mára hagyományossá vált paprikás-tejfölös ízvilág miatt kedveljük annyira. Egy szó mint száz, a csikós tokány nagyon finom, nagyon kiadóüs étel, és elkészíteni is egyszerű.

Csikós tokány recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anya-mami
Rakott kel
Rakott kel

A káposztaleveleket megforrázzuk a lobogó vízben kb 20-30 másodperc alatt.Egy fazékban az olajon üvegesre pároljuk a rizst, majd a rizs tömegének duplájának megfelelő mennyiségű ví...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rántotta, medvehagymás kolbásszal
Rántotta, medvehagymás kolbásszal

A hosszúkásra vágott hagymát megdinsztelem, az apróra vágott paprikát is. Megpárolom. A tojásokat felverem, ráöntöm, megsütöm. A kolbászkarikákat külön kisütöm. Így nem lesz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rakott kel
Rakott kel

A kelkáposztát leveleire szedve sós vízben megfőzöm. A hagymát kockára vágva az olajon megdinsztelem, majd a darált hússal tovább pirítom, fűszerezem. Belekeverem a rizst és 4 bögr...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Tepsiben sült fasírtgolyók
Avatar Veres Kedvelnék
Tepsiben sült fasírtgolyók

A hagymát megpucoljuk, és apró darabokra vágjuk, a kiflit megáztatjuk, és kinyomkodjuk, majd az összes többi hozzávalóval egy nagy tálba rakjuk (fűszerek ízlés szerint). Alapossan...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk