7 kg szilva
1 kg cukor
2 dl 10%-os ecet
olaj
Olyan szilvát kell a befőzéshez alkalmaznunk, ami nem rohadt, nem kukacos, kissé lehet puha és szottyadt. Vegyünk elő egy akkora lábast, amibe belefér majd a szilva, az oldalát olajjal kenjük be. A kimagozott, megmosott szilvát tegyük ebbe a lábasba, tegyük rá a cukrot és az ecetet. Kis lángon 7 óráig kavargassuk, amíg buborékosodni nem kezd, majd nagyobb lángon 40 percig főzzük tovább. Még melegen szedjük ki alaposan megmosott üvegekbe és légmentesen zárjuk le és tegyük el télire. Kissé hosszadalmas, de aki szereti, minden fáradtságot megér.
A meghámozott és kimagozott gyümölcsöt apróra feldaraboljuk vagy pürésítjük. A gyümölccsel összekeverjük a cukrot és a dzsemfixet és feltesszük főni. Felforraljuk és forrás után mé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű. A birsalmát megmossuk, ha van rajta bolyhos rész, azt ledörgöljük. Nem kell meghámozni. Kis kockákra vágjuk (magházat, hibás részeket eltávolítjuk). 2. A következő lépésnél el...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA körtét meghámozva, kockára vágva üvegekbe raktam, tettem rá 1 teás kanál cukrot, 1 szem szegfűszeget, és pár fahéj darabot, felengedtem hideg vízzel, (tudom, hogy ez megosztó, de...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA barackot megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, a kiwit meghámozzuk és szeletekre vágjuk. A citromot alaposan megmossuk, majd héjastól kis kockákra daraboljuk. A gyümölcsöket egy na...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű