50 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg friss élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
1 evőkanál rum
fél citrom reszelt héja
1 kávéskanál vaníliakivonat
csipet só
Egy dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel lágyabb kelt tésztát dagasztunk. Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk és újra duplájára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát, és 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval fánkokat szaggatunk belőle, amit letakarva még 15-20 percet kelesztünk.
A fánkok közepét hüvelykujjunkkal benyomjuk és közepesen forró olajban sütjük úgy, hogy először a lyukas oldaluk kerüljön alulra. Fedővel lefedjük, majd kb. egy perc után megfordítjuk a fánkokat és a másik oldalukat is pirosra sütjük, ekkor már fedő nélkül.
Szűrőlapáttal kiszedjük a fánkot és langyosra hűtjük.
Sárgabaracklekvárral és/vagy porcukorral kínáljuk.
Tészta alapanyagait jól összedagasztjuk majd hagyjuk duplájára kelni a tésztát. Téglalap alakúra kinyújtjuk majd megkenjük a fahéjas/kakaós keverékkel. Hosszabik szélénél kezdve f...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt a meglangyosított tejjel felfuttatjuk. A lisztet a vajjal, a cukorral, a tojássárgákkal, csipetnyi sóval, és az élesztős tejjel összedolgozzuk. Ha kell még, annyi tejet...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA langyos tejbe, 1-evőkanál cukorral az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet össze keverjük a maradék cukorral, a sóval, a citrom levével, héjával, majd hozza adjuk a vajat, tojássárg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a zsírral vagy a vajjal és a burgonyával eldörzsölöm Hozzáadom a tojást, a langyos tejben megkelesztett élesztőt, sót, és az egészet jól összedolgozom. Hideg helyen pi...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű