Az élesztő felfuttatásához
125 ml 1,5%-os tej
1 mokkáskanál akácméz
8 g élesztő (instant)
A tésztához
300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
125 g vaj
1 teáskanál só
50 ml tejföl (12%-os)
A töltelékhez
50 g gépsonka
100 g ömlesztett sajt
1 evőkanál metélőhagyma (snidling)
0.5 fej lilahagyma
1 mokkáskanál fokhagymapor
A tetejére
1 db tojás (apró, "S"-es méretű)
100 g trappista sajt (reszelt)
1 marék szezámmag
1 marék napraforgómag
1. A langyos tejhez adjuk a mézet és az élesztőt, összekeverjük, majd meleg helyen hagyjuk felfutni.
(125 ml 1,5%-os tej, 1 mokkáskanál akácméz, 8 g élesztő (instant)
2. Egy tálba tesszük a puha vajat, majd az átszitált liszttel elmorzsoljuk.
(300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 125 g vaj)
3. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejfölt és a sót, majd alaposan összegyúrjuk. Ha nagyon ragacsos lenne, nyugodtan adhatunk még hozzá egy kis lisztet. Akkor jó, amikor már teljesen elválik a tál oldalától. Meleg helyen 1 órát pihentetjük.
1 teáskanál só, 50 ml tejföl (12%-os)
4. Egy tálkában kikeverjük az ömlesztett sajtot az apróra vágott gépsonkával, a snidlinggel, a lila hagymával és a fokhagymaporral.
50 g gépsonka, 100 g ömlesztett sajt, 1 evőkanál metélőhagyma (snidling), 0.5 fej lilahagyma, 1 mokkáskanál fokhagymapor
5. Enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát. Nálam a téglalap mérete: 25x30 cm volt.
6. Rákenjük a tölteléket, majd óvatosan félbe hajtjuk.Egy késsel felkockázzuk a tésztát, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Óvatosan dolgozzunk vele, mert a töltelék miatt elég lágy lesz a tészta.
7. Megkenjük felvert tojással, majd ízlés szerint megszórhatjuk szezámmaggal, reszelt sajttal és napraforgó maggal.
1 db tojás (apró, "S"-es méretű), 100 g trappista sajt (reszelt), 1 marék szezámmag, 1 marék napraforgómag
8. Előmelegített, 180 C fokos sütőben szép arany barnára sütjük.
Teljes elkészülési idő
20 perc az előkészület, 60 perc a pihentetés, 30 perc a sütés
110 perc
Használjon mixert és keverje vele össze az összes hozzávalót, amíg el nem válik a tészta a tál falától. Osszuk két egyenlő részre és fokpakkba csomagolva tegyük kicsit a hűtőbe....
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyűtúrót jól keverd össze a tojás sárgájával és egy csipet sóval. A tojás fehérjéket verd kemény habbá majd borítsd hozzá a sütőport. Majd forgasd óvatosan bele a habot a tojásos t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA juhtúrót a vajjal a sóval összekeverjük, annyi lisztet rakunk hozzá hogy gyúrható legyen. 1 órát pihentetni hagyjuk. Pihentetés után a tésztát kétfelé vesszük, ujjnyi vastagsá...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű