• 30 dkg lencse (a vöröslencse a legjobb)
• Kb. 25 dkg zabpehely, vagy rizspehely
• 3 tojás
• 1 kávéskanál szódabikarbóna
• 2 fej fokhagyma (nekem ez 1 kevésnek bizonyult)
• 2 fej hagyma
• Fűszerek ízlés szerint: majoranna (bőven mehet bele), só, bors, gyömbér, jókedv fűszerkeverék
• 2 evőkanál csípős mustár (ha nincs akkor 1-2 mokkáskanál őrölt mustármag is nagyon jó)
• 1-2 evőkanál piros paprika (szép színt és jó ízt ad a vagdaltnak)
1. A lencsét sós, borsos, babérleveles vízben megfőztem.
2. A főzőlevével, tojással, a fűszerekkel, szódabikarbónával, fokhagymával, hagymával és a mustárral összeturmixoltam.
3. Az így kapott léhez hozzáadtam a zabpelyhet. Ide nem írtam pontos mennyiséget, lehet picit több is és kevesebb is. A lényeg: a tészta állaga nokedli sűrűségű legyen. Lehet egy kicsi liszttel is sűríteni, ha kell. Kb. 1/2 órát állni hagyom, hogy a zabpehely jól megszívja magát.
4. A sütőt előmelegítettem 250 fokra.
5. A formákat sütőpapírral kibéleltem.
6. Kb 10-15 percig sütöttem így, aztán lejjebb vettem 220 fokra, az utolsó 10 percben pedig 200 fokon sütöttem.
7. Sütési idő: kb 1 óra (Tűpróba)/
Az eredmény egy kívül szilárd, belül kissé krémes állagú - de nem folyós - fűszeres vagdalt lett.
Ebből az adagból nagyon sok készül (nekem 2 kenyérsütő formában sült, mivel több, mint 10 embernek készült). Lehet felezni a mennyiséget. Hidegen, melegen is finom
A cukkinit meghámozzuk, vastagabb szeletekre vágjuk és lesózzuk. Legalább fél órán át állni hagyjuk, majd lecsöpögtetjük. A sajtot vékony szeletekre vágjuk. Két szelet cukkini közé...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KözepesReszeljük le a burgonyákat, majd tegyük bele egy kivajazott tepsibe. Sózzuk, borsozzuk meg, és a fűszereket se felejtsük el. Egy edénybe tegyünk bele némi olvasztott vajat, majd ke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször megmossuk alaposan a 2 cukkinit, a két végét levágjuk. Hosszában vékonyan felszeleteljük, s besózzuk a szeleteket, egymásra helyezzük őket, állni hagyjuk, ettől puhul, s m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítjük a tölteléket: az olívaolajon üvegesre dinszteljük az újhagymát és a fokhagymát. Egy nagy keverőtálba tesszük a felolvasztott, alaposan kinyomkodott leveles spenótot, ma...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű