A rizshez
250 ml víz
só
150 g rizs - fehér (száraz)
A töltelékhez
500 g sertéslapocka (darált)
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
só
1 mokkáskanál feketebors (őrölt)
1 mokkáskanál köménymag (őrölt)
1 evőkanál fűszerpaprika
Tölteni
6 db savanyú káposzta levél (külső, nagyméretű levél, amit kettévághatunk)
A lábosba
étolaj
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál fűszerpaprika
1 szál kolbász (füstölt)
200 g oldalas (füstölt)
600 g savanyú káposzta
3 db babérlevél (friss, vagy szárított)
500 ml víz
1. Egy lábosban felforralunk 250 ml vizet. Enyhén sózzuk és beletesszük a rizs. Fedő alatt kis lángon készre pároljuk, majd ha elkészült kihűtjük.
2. A vágott savanyú káposztát, ha túl sós vagy túl savanyú, vízzel kiöblítjük és kinyomkodjuk, és késsel átvagdossuk
3. A vöröshagymát finomra vágjuk, és kétfelé szedjük.
4. A töltelékhez összekeverjük a húst, rizst, tojást, a vöröshagyma egyik felét, 1 gerezd zúzott fokhagymát, sót, borsot, köményt és 1 evőkanál pirospaprikát. A tölteléket jól összedolgozzuk
5.Vizes kézzel a keverékből kis hengereket formázunk és a kiterített káposztalevelekre tesszük
6. A füstölt húst és a kolbászt nagyobb darabokra vágjuk.
7. Egy lábosban, olajon vagy zsíron megfuttatjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Kb. 5 perc után levesszük a tűzről és megszórjuk a pirospaprikával. Rátesszük a vágott káposzta egyik felét, erre tesszük a töltött káposztaleveleket, majd a füstölt húst és az oldalast, végül a vágott káposzta másik felét.
8. Adunk hozzá 2-3 babérlevelet és felöntjük kb. fél liter vízzel.
9. Addig főzzük kis lángon, amíg a füstölt hús meg nem puhul. Főzés közben nem keverjük, legfeljebb a lábost kissé megmozgatjuk.
10. Legjobb, ha az elkészült töltött káposztát 1-2 napra a lábosban hagyjuk (hideg helyen) és tálalás előtt sütőben melegítjük fel. Ilyenkor kicsit megpirul ettől lesz igazán jó az íze. Tejföllel és friss ropogós házi kenyérrel tálaljuk!
Megpucoljuk az összes zöldséget (hagyma, fokhagyma, zeller, répa). Majd beledobáljuk az aprítógépbe. Ledaráljuk a marhahúst. Elkeverjük sóval és borssal. Kicsi gombócokat formálu...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa darált húst fűszerezzük + 1 tojás +a fokhagymát bele reszeljük ,ha nagyon száraz a hús kevés olajjal meglocsoljuk és kis egyforma pogácsákat formálunk belőle majd ellapítjuk...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: NehézSertészsíron a felkockázott szalonnát üvegesre hevítjük, s rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Áthevítjük, kevés fűszerpaprikával megszórjuk, majd felengedjük víz...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, majd az olaj és a víz hozzáadásával tésztát kapunk. Gombócra formázzuk, becsomagoljuk egy fóliába és addig pihentetjük, amíg elkészül...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű