1/2 kg liszt
2, 5 dkg élesztő
4 evőkanál cukor
egy csipetnyi só
7 dkg vaj
2 tojássárga
4-5 dl tej
vaníliás cukor
olaj a sütéshez
3 dl langyos tejjel, élesztővel, egy kanál cukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk.
A tojássárgáját a többi porcukorral elkavarjuk, és a kovászhoz adjuk. Keverés közben a langyos vajat, a maradék lisztet és annyi tejet adunk hozzá - amibe feloldottuk a sót -, hogy kalács sűrűségű legyen.
Fakanállal keverjük vagy géppel dagasztjuk.
A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
Mikor megkelt lisztezett deszkára tesszük és 1,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk.
Vizespohár nagyságú formával kiszaggatjuk és kevés lisztes deszkán még fél órát állni hagyjuk.
A fánkot középforró bő olajban sütjük.
Egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér az edénybe, mert növekedni fog.
Egyszer forgassuk csak meg.
Kiszedés után vaníliás cukorral meghintjük és melegen tálaljuk.
A tojásból és a felsorolt anyagokból a szokásos módon piskótát készítünk. Ha kihűlt ketté vágjuk, vékonyan megkenjük lekvárral és a túró krém felével.Erre tesszük a másik fél pis...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a kólával. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a kakaóporral. Hozzáadjuk a tojássárgás keverékhez. Végül a tojásfehérjéket kemény...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKeverőtálba tesszük az egész tojásokat, majd hozzáadjuk a 15 dkg porcukrot és jó habosra keverjük (legalább háromszoros mennyiségű legyen). Ekkor állandó keverés mellett hozzáadjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször elkészítjük az almás tölteléket, hogy amíg összegyúrjuk a tésztát addig legyen ideje meghűlni. Az almákat megmossuk, majd meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű