menu

Családireceptkönyv.hu

LINZER KARIKA


Írta:

Elk. idő: 90 perc
Adag: 4-6 főre
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


0, 5 kg liszt
15 dkg cukor
1 vaniliás cukor
22 dkg zsir
1 tojas
1 citrom reszelt héja
1 kis doboz tejföl
1 sutopor
Lekvár tölteléknek

Elkészítés:


Egy nagy talban osszedolgozzuk a lisztet a zsirral,majd a cukorral,vaniliaval,tojassal,citrom hejaval,tejfollel
Egy ruglmas tesztat kell kapjunk...ne legyen tul kemeny de tul puha sem
Ha tul kemeny,akkor meg teszunk hozza tejfolt
Utana csomagoljuk atlatszo foliaba,es tegyuk huttobe legalabb 1 orat...lehet ugy,hogy este begyurjuk es reggel megsutjuk
A tesztat kinyujtjuk tetszoleges vastagsagra...de azert ne legyen tul vekony...
Kiszurjuk amilyen formakat akarunk
Sutopappirral belelt,elomelegitett sutobe, 15-20 percig sutjuk...nem kell nagyon megsutni....amikor a szele pirulni kezd, kivehetjuk...
Sutes utan hagyjuk kihulni oket
Utana megkenjuk izles szerinti lekvarral
En most szilvalekvarral ragasztottam ossze a karikakat...

Trükkök, tippek, praktikák:


Az első linzer receptje olyan régi receptes könyvben maradt fenn, hogy a gasztronómia történetében ezt az 1635-ös lejegyzést tekintik a legkorábbi tortareceptnek. Köztudomású, hogy a desszertek viszonylag későn jelentek meg az étkezési kultúrában, még később váltak jellemzővé a széles néprétegek asztalain.
A linzertorta igazi monarchiabéli sütemény! Jóllehet a felső-ausztriai Linz városában egész cukrászati iparág épült rá, és úgy tartják, a 19. században itt kezdték nagyobb mennyiségben sütni, mégsem valószínű, hogy itt készült először ez az édesség. Az autentikus linzertortának ma már persze mindenütt az ausztriai város emblematikus süteményét tekintik. Hogy ez miben különbözik az általánosan ismert linzerreceptektől?

Részben az elkészítés módjában, részben pedig az összetevőkben. A közkeletű linzertészta-leírások rendszerint 2 rész lisztet, 1 rész vajat és 1 rész cukrot tartalmaznak, ezt aztán lehet finomítani kevés vanília, tojás, esetenként tej, citromhéj és kevés őrölt dió, mogyoró vagy mandula adagolásával. A tészta összeállítását és pihentetését követően aztán két részre osztja a cukrász vagy a háziasszony, egyikkel kibélel egy kerek vagy szögletes tepsit, megkeni lekvárral, majd a másik tésztarészből rácsokat illeszt rá, és megsüti – a torta és a szelet egyaránt ezzel a módszerrel készül. Ha pedig linzerkarikákról van szó, kerek kiszúró formákkal, amelyek ma már sokfélék lehetnek, kiszaggatják a vékonyra nyújtott tésztalapot, sütés után egyet-egyet lekvárral összeillesztenek...

http://www.mindmegette.hu/


LINZER KARIKA

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Áfonyás süti
Áfonyás süti

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Tűzoltó szelet
Tűzoltó szelet

A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, 25*20 cm-es, zsírozott tepsibe nyújtjuk. A meggyet leszűrjük, a levét felfogjuk és alaposan lecsepegtetjük. A lecsepegtetett meggye...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bory mama
Túrós lepény
Túrós lepény

Tésztát dagasztani, félóra kelesztés. A kinyújtott tészta tetejére fél kg túró,egy vaníliás cukor, két tojás,mazsola,cukor és két kanál tejföl keveréke kerül, a tetejét őrölt fahé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Vaníliás kifli
Vaníliás kifli

Az összes alapanyagból kidolgozzuk a tésztát.A tésztából óvatosan kiformálunk egy hengert,amelyet felvágunk úgy 100 egyforma részre. A felvágott részekből kiformáljuk a kifliket. K...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk