menu

Családireceptkönyv.hu

Császárzsemle reggelire


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


•70 dkg BL 80 liszt
•2 tk. só
•csipet aszkorbinsav
•250 ml víz
•220 ml tej
•5 dkg vaj
•1 tk. cukor
•2 dkg friss élesztő

Elkészítés:


A vajat nem kell megolvasztani, a hűtőből kivéve apró kockákra vágva tettem a többi hozzávalóval együtt a kenyérsütőgép üstjébe. Dagasztó programon 20 perc alatt közepesen kemény tésztát dagasztottam. Ha a tészta túl lágy lenne, lisztet kell még hozzátenni, ha túl kemény kevés folyadékot. Azt figyelembe kell venni, hogy a hideg vaj lasabban keveredik el, ezért a folyadék pótlással várni kell kicsit.
Kelesztőtálban hagytam duplájára kelni, majd enyhén lisztezett felületre borítottam és 12 egyforma, kb. 115 g-os darabokra vágtam. Minden darabot gömbölyítettem, majd 10 percig pihentettem. Ezután egyesével kb. 45 cm hosszú rudakat sodortam belőlük két részletben. Sodortam rajtuk, majd félretettem pihenni pár percre, ezalatt a sikérszálak tovább nyúlnak, így megint könnyű lesz sodorni, a tészta nem fog szakadni. A sodráshoz épp csak annyira kell lisztezni a felületet, hogy ne ragadjon rá a tészta.
A formázáshoz először egy laza csomót kötöttem:
A jobb oldalon lelógó tésztaszálat kicsit hátrafelé húzva a tészta alá hajtottam és a közepén áthúztam.
Megfordítottam a tésztát és a maradék lelógó szálat is átbújtattam.
Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem őket. Egy nagyobb hűtőtasakot szoktam az oldalánál felhasítani, azzal borítom be a tésztát. Így nem tud a hűtőben kiszáradni a felülete, de nincs is szorosan lefedve, ami a túlkeléshez vezethetne.
Reggel az egyik tepsi zsemlét lekentem tojással, megszórtam szezámaggal, így kezdtem hideg sütőben sütni, a sütőt 200 fokra állítottam. 30 perc kellett nekik. Addig a másik, kisebb tepsi a sütő tetején pihent, hogy a tészta felvegye a szobahőt. Ezeket nem kentem le, hanem alaposan lepermeteztem őket vízzel, megszórtam szezámmaggal (mákkal is lehet) és egy másik, ugyanakkora tepsit borítottam a tetejére. Így gőzös közegben sültek. Nekik elég volt 20 perc.

Császárzsemle reggelire

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kovász egy etetéssel
Kovász egy etetéssel

Egy etetéssel, réteslisztből készült természetes fehér kovász (a Nagyi Sűrű, Kemény Kovásza – NSKK) Veszünk egy tiszta üveget, amit lemérünk. A súlyát ráírjuk az üvegre. Az üv...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Omlós és finom fánk sütőben sütve
Omlós és finom fánk sütőben sütve

Az élesztőt fel kell futtatni, nincs mese. Ha még sohasem csináltál ilyet, akkor se ijedj meg, a következőképpen biztosan sikerülni fog: a tejet melegítsd langyosra egy bögrében, k...

Elkészítési idő: 2 ora
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
 A legsikeresebb Lángos
A legsikeresebb Lángos

A hozzávalókból tésztát dagasztunk, tudom hogy furcsa, de vízzel kell az élesztőt futtatni és teljesen simára, hogy egy pici gumó se legyen benne. Olyan lágynak kell lennie, mint m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tünde
Császárzsemle éjszakai kelesztéssel (Limara Péksége)
Császárzsemle éjszakai kelesztéssel (Limara Péksége)

A vajat nem kell megolvasztani, a hűtőből kivéve apró kockákra vágva tesszük a többi hozzávalóval együtt a kenyérsütőgép üstjébe. Dagasztó programon közepesen kemény tésztát dagasz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk