Tésztához
50dkg liszt
2dkg élesztő
1 tojás
2dkg cukor
3dl tejföl
20dkg zsír, vagy 25dkg vaj
pici só
Máktöltelék
15dkg mák
25dkg cukor
5-8dkg morzsa ha szükséges
5dkg mazsola
1citrom reszelt héja és leve
tört fahéj
1dl víz
Dió töltelék
15dkg dió
20dkg cukor
5-8dkg morzsa ha szükséges
1dl tej
szegfűszeg
tört fahéj
1 citrom reszelt héja és leve
1 vaníliás cukor
5dkg rumba áztatott mazsola
Mák töltelék készítése
A cukorból 1dl vízzel szirupot főzünk, ezt ízesítjük fahéjjal citrommal. beletesszük a darált mákot és sűrű tölteléket készítünk. Hozzáadjuk a többi belevalót, összeforraljuk, és ha szükséges ,adunk hozzá morzsát
Dió töltelék készítése
A tejet felforraljuk a cukorral, vaníliáscukorral, citrommal fahéjjal szegfűszeggel ízesitjük. Beletesszük a diót, mazsolát és kenhető tölteléket készítünk. Ha szükséges teszünk hozzá morzsát.
Tészta készítése
Az 5dkg lisztet elmorzsoljuk az élesztővel, cukorral, csipet sóval, és kb fél dl langyos vízzel kovászt készítünk.A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, belekeverjük a cukrot, végül hozzáadjuk a kovászt és annyi tejfölt amennyit a tészta felvesz. Közepes keménységű tésztát készítünk, majd 4 egyforma cipóra osztjuk.(a cipókat mérem) Ez után fél cm vastag téglalap alakú tésztát nyújtunk. Megkenjük töltelékkel és nemtúl szorosan fetekerjük. Vékonyan zsirozott tepszibe tesszük. 1 egész tojást és egy sárgáját összekeverünk és ezzel többször átkenjük. 2x fél órát hideg helyen pihentetjük, és közben többször megkenjük tojással, de a két kenés között várjuk meg míg a tojás megszikkad. Így szép márványos lesz. Előmelegített sütőben, középmeleg hőfokon sütjük.
Nagyon finom mandulával is, úgy készül mint a diós. A pozsonyi dió-mákos kifli is így készül.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, megformázzuk. Fóliába csomagoljuk és 30 percre a hűtőben pihentetjük. Ezt követően átgyúrjuk, két részre osztjuk, majd egyenként tepsi hosszúság...
Elkészítési idő: 60 Nehézség: KözepesElkészítés: A cukrot egy lábasban felolvasztjuk, hozzáöntjük a tejet, simára felfőzzük. A tűzről levéve belekeverjük a margarint, majd a keksszel és a mogyoróval is összekeverjü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElsőként elkeverjük a száraz alapanyagokat, hogy a szódabikarbóna megfelelően eloszoljon. (Én egy marék dióval még megtoldottam az eredeti receptet.) Ezután hozzáadjuk a n...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA leveles tésztát 3-ba vágjuk, vékonyra kinyújtjuk és kisütjük. A tepsit nem kell kikenni semmivel. Amikor kisül még kicsit kézzel lenyomkodjuk , hogy laposabb legyen. 4 csoma...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű